Başkanlık konusu Hitler benzetmesi ile gerçek boyutuna kavuştu. Bir anlamda Hitler sayfasını açtılar. Şaşırmayalım, bugün bölgede yaşananlara bakınca, Türkiye sağının tarihini geriye doğru biraz didikleyince Hitler özentisi ve övücüsü pek çok isme rastlarsınız. Hitler açıklamasını yapanın ağababası da Hitler hayranı Necip Fazıl Kısakürek’tir. Hitler’i olumlu anmak için kıvranan bu seri ne soykırım fikrinden uzaktır, ne kitapları yakmaktan uzaktır ne de savaş çıkarmaktan uzaktır.

***

Bölgedeki sokağa çıkma yasakları katliamın, Sarayın savaşının diğer adıdır. Sokağa çıkma yasağına itiraz eden her yerdeki eylemlere saldırıyorlar ki toplumsal bir ortaklık oluşamasın. Cenazeler günlerce sokakta kalıyor, kadınlar evlerinde ölüdürülüyorlar. Sivil halkı öldüren keskin nişancılar IŞİD türevi yeni katliamcılarıdır. Erdoğan’ın Hitler açıklaması ile bölgede yaşananlar örtüşmektedir. Bölgeyi yaşanılmaz, halksız ve insansız kılmak istiyorlar. Sonrası tamamen onların keyfine kalmış olacak. Bu sayfanın böyle kapanmayacağı tarihsel bir gerçek olduğu da önümüzde duruyor.

En son dokunulmazlık  açıklamaları, üç kadın siyasetçinin katliamı siyasetçileri özel olarak hedeflediklerini gösteriyor. Kürt halkının temsilcileri seçilmişleri ve sözcüleri etkisiz kılınmak isteniyor.

Devletin açlığa, soğuğa, ölüme terk ettiği halka kol kanat germek, çözüm olmak için sokakta olan siyasetçiler Demokatik Bölgeler Partisi (DBP) Meclis üyesi Seve Demir, Özgür Kadın Kongresi (KJA) üyesi Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eş Başkanı Pakize Nayır HDP’li vekillerin verdiği bilgiye göre yaralı oldukları yerde infaz edilmişler. HDP Şırnak milletvekili Leyla Birlik şöyle anlatmış "Erkeğin ve kadın arkadaşlarımızdan birinin yüzü tanınmayacak derecede tahrip edilmişti. Arkadaşlarımızın da tıpkı Hacı Birlik gibi yaralıyken infaz edildiklerini düşünüyorum. Çünkü telefonla yardım istediklerinde Seve'nin yaralı olduğu söyleniyor. Ancak Seve'nin bacağında da yara vardı, başından çok büyük bir darbe almıştı." Affedilmeyecek ve unutulmayacaktır.

Kürt halkının seçilmiş vekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmayı gündemde tutuyorlar her ne kadar Abdulkadir Selvi gibi türler çekincelerini koymuş olsalar da. Eğer halkın seçtiği vekilleri tutuklayarak 90’ların meclisten atma sahnesinin de en korkunç versiyonunu yaratmaya kalkarlarsa iş başka bir boyuta taşınacaktır. Bunu da yine en olgun ifadesi ile Hadip Dicle dile getirdi “sonuçları ağır olur”.

***

Sadece dünya çapında en korkunç soykırımı hatırlatarak herkese korku salmak değil, toplumun tüm kesimlerini teba haline getirmek, rejimin parlementonun Almanya’da olduğu gibi yok edilip diktatörlüğü getireceklerini ilan etmek için de Hitler’i ortaya attılar. O tipmiydi bu tipmiydi tartışmalarının ne kadar zırvalık olduğu da netleşti.

İş ki geriye bakıp “oylama yaptık %90 onay verdi milli irade O’dur” diyecekleri günlere vardırtmayalım. Tarihte bir kez daha “geç kalmıştık” diyerek kayıt altına alınamasın. Umulan odur ki tehlike anlaşılmış olsun ve ortak bir teyakkuz hali başlasın.

***

Ciddi bir telaşları var jet hızı ile bu süreci tamamlamak istiyorlar. “Bir uyanış olur ortak bir tepkiye dönüşür” diye fena halde korkuyorlar, Kürt halkının direniş çizgisinden fena halde korkuyorlar. Davutoğlu bu nedenle çok telaşlı “oldu bitti maşallah” şeklinde dolanıyor. Davutoğlu’nun 7 Haziran’dan sonra “başkanlık sistemine geçmek istedik ama halk yetki vermedi” diyen tavrından eser kalmadı.

***

Hala bir seçime girmek zorundalar hala meclise hesap vermek zorundalar. Bu durumdan nefret ediyorlar. Milliyetçiliği gütmeleri gerekiyor ki başkanlık konusunda bir onay alabilsinler. Milliyetçiliğe sonuna kadar hitap etmek için Hitler örneği verdiler.

Başkanlık deyince bunlar milliyetçilerde ABD’nin federal yapısı akıllara gelebiliyor. Hatta Bahçeli de Davutoğlu görüşmesinde “başkanlık ile özerkliği emmoğlu olarak gördüğünü bu nedenle karşı olduğunu” söyledi. Yoksa MHP’nin sarayın savaşı ile Kürt halkına yapılanlarla hiç bir sorunu yok. Hitler açıklaması milliyetçilerin bu karşıtlığına yanıt vermek ve rahatlatmak, bu kesimlerden daha çok yandaş toplamak, Hitler faşizmine dayanan bir tekçilik olduğunu anlatmak için de yapılmıştır.

Bu sayfayı öyle veya böyle kapatmak zorundayız.