Kürt halkı Newroz vesilesiyle siyasal gücünü ve tavrını pek çok ilde en güçlü haliyle ortaya koydu. İstanbul’da Yenikapı’da toplananlar, soğuk, rüzgar, kar, yağmur, çamur dinlemedi. Amed’de büyük baskılar altında bir milyon insan alanın dışına taşarak toplandı. Bölgeye hakim olanlar 90’ları hatırlatan bir kitlesellik olduğunu ifade ettiler.

Kürt halkıyla omuz omuza mücadeleyi sürekli kılmak isteyen güçler de alanlardaydı. Solun, sosyalistlerin önemli bir kısmı Türkiye kapitalizmi karşısında katmanlı sömürüyü yaşayan Kürt emekçileriyle yolunu birleştirdi. Sosyalistler, kürsülerden sömürü karşısında Türk ve Kürt emekçilerinin mücadelesinin ortak olduğunu haykırdılar. Dünya kapitalist sınıflarının savaşına “barış elçisi” kesilen Türkiye egemenlerinin içeride Kürt halkına uyguladığı baskı ve şiddetin ikiyüzlülüğünü vurguladılar.

Halkların daimi barışı önündeki yegâne engel, kapitalist düzen ve mevcut siyasal iktidardır. Gittikçe açığa çıkıyor; iktidar zayıfladıkça, eline yüzüne bulaştırdıkça seçim gündemi ağırlık kazanıyor. Ülkede kendi lehine önemli bir değişime imza atacağını gören emekçi Kürt halkı güçlü bir şekilde Newroz meydanlarına akın etmiş gibi görünüyor.

AKP-MHP ülkede kendini tek seçenek görüyor. Karşısında konum almış alan “altılı masa” da kendini yegane muhalefet sanıyor. Oysa krizleri yaratmış olan burjuva rejimiyle hiçbir koşulda ters düşmüyorlar. Türkiye’nin ezilen ve sömürülen halkları ile yolları gerçek boyutta asla buluşmuyor. Bu nedenle HDP’nin de içerisinde bulunduğu ittifak zemini gittikçe hayati bir seçenek haline geliyor. Ezilen ve sömürülen halkların iradesini alanlardan iktidara taşıyabilmenin imkanları çoğalıyor.

Newroz’da meydanlar dolup taştıkça iktidar da baskı şiddet politikasına sarıldı. Her yerde bir yol bulunup halkın meşru katılımını engellemeye dönük devlet gücü uygulandı. Seçim yasası ve parti kapatma tehditleri devam eti. Newroz alanlarına her ilde farklı düzeylerde baskı uygulandı. Diyarbakır Newroz’unda bir milyon kişinin tek yürek olduğu mitingde 298 kişi gözaltına alındı. Gözaltılardan 19 yaşındaki bir kardeşimiz tutukladı. Ankara’da üniversite gençliğinin Newroz kutlamasına 90’ları andırır şekilde satırlarla saldırılmasında polis de ırkçılara yardım ederek katıldı. Newroz sonrası HDP Kartal İlçe örgütü binasına hukuksuz bir şekilde polis baskını yapıldı.

Saldırı altındaki Kürt halkı ve HDP’yi yalnız bırakmamak, iktidar karşısında birlikte mücadeleyi büyütmek en çok sosyalistlere düşer. Sosyalistler, emekçi sınıfları iktidara taşıma hedefini büyüterek tarihsel rollerini oynayabilirler. Ancak böylece Kürt halkıyla ve HDP’yle gerçekten güçlerini buluşturabilirler. Aksi bir durumda başka güçlere bel bağlamış konuma düşmekten kurtulamazlar.

Dikkatli ele alınınca görülebilir, Newroz alanlarının çok önemli bir kısmını Kürt gençleri temsil ediyor. Kürt gençlerinin büyük kısmı işsizlik, açlık, yoksulluk altında hayatta kalmaya çalışıyor. Alanlardaki feryatlarının altında böylesi yakıcı bir durum olduğunu unutmayalım. Ekonomik kriz ve işsizlik, emekçi Kürt halkını, Kürt illerini katmanlı bir şekilde eziyor ve sömürüyor. TÜİK’in 23 Mart’ta yayınlanan “İşgücü İstatistikleri 2021” resmi verilerine göre işsizlik oranının %30’luk dilimini temsil eden illerin Kürt illeri Mardin, Batman, Şırnak, Siirt olduğunu görüyoruz. Ülkedeki işsizlik kayasının yarısı Kürt halkının omuzlarına yıkılmış.

Kürt illerine yönelik sömürü, halklar arasında düşmanlık yaratılarak, eşitsizlikten beslenerek vahşi bir boyutla sürüyor. Sermaye egemenliği, batıda bu katmerli sömürüyü lehine işlettiği gibi Kürt illerine yönelik ayrımcılık ve sömürü daha korkunç bir tabloyu ortaya çıkartıyor. Kapitalizme karşı mücadelenin büyütülmesi Batı’daki emekçilerle yolların, sözlerin ortaklaştırılmasına olan ihtiyaç gittikçe artıyor. En çok da bu nedenle yaşasın Newroz 2022.