İç savaş koşulları, Kürt illerinde harabe olmuş şehir görüntüleri ile yerleşik hal alıyor. Devletin ordu komutanları ile verdiği fotoğraflar başka bir ülke topraklarını hedef gösterir gibi ilan ediliyor. Bu kareden de bayağı irkilen kesimler olduğunun altını çizmek lazım.

***

Öğretmenlere atılan mesajla aradaki AKP tarafında kalan devlet görevlilerini çekerek Kürt halkına toplu katliam yapılacağı ilan edildi. Devletin derdinin artık hendekle değil Kürt halkı ile olduğu ortadadır. Kaç kişinin öldüğü bebeklerin anne karnında kaybedildiği umurlarında bile değildir. Milliyetçi tabana da çok rahat hitap etmektedir.

***

Kürt halkını yok etme stratejisi Türkiye tarihinde faşizan bir rejim değişikliğine gidilecekse birinci maddelerinden birisi olmuş. Tarihte tek parti rejiminin, darbecilerin, derin devletçilerin uyguladığı gibi. Kendinden önceki faşizan kesimlerle kendi faşizmi için kavga eden AKP, ipleri eline geçirdiğini düşünmektedir. Faşizmin anlayamadığı halklar iplerle yönetilemez, bu nedenle faşizmin türleri de mutlak zafere asla ulaşamıyor, ulaşamayacak da.

Fiili uygulanan başkanlığı bu şekilde yasalaştırmak isteyen AKP rejim değişikliğinin kurbanı olarak gözünü kırpmadan Kürt halkını seçmiştir.

***

Ülkenin faşizmi bunu sürekli tekrarladığı için AKP, bunu bir düşünmeme abidesi olarak, en beterini en rezilini uyguluyor durumda. Hesap etmediği şey Kürt halkı da tarihler boyudur hiç olmadığı kadar “yetti artık” diyecek şekilde hazırlıklıdır.

***

Solu ve demokrasi mücadelesi veren kesimleri zararsız görüyor, “Ankara Katliamı ile vereceğim zararı verdim, salacağım korkuyu saldım” diye düşünüyor. Yön tayin edecek kesimler olarak görmüyor, solunda üstesinden gelmesi gereken bu bölümdür. Sek bir şekilde başkanlığı anayasada onaylayacak kesim olsun istiyor.

***

Modernlik ve laiklik tarafında kalanların topyekün Kürt halkına bir itirazı büyütmüyor oluşu AKP’nin fena halde işine geliyor. AKP modernlik tarafında kalan ve IŞİD ile savaşan Kürt halkını etkisiz kılarak seçimlerde elde ettiği yapısal dönüşü yerleşik kılmak başkanlık rejimine kilitlemek istiyor.

***

Davutoğlu’nun kaleminden teorisi yapılan iflas etmiş “stratejik derinlik” rüyası “stratejik yalnızlık” hadisesine döneli çok oldu. AKP için dışarısı artık çok pusulu bir yoldur. Emperyalizmin çıkar birlikleri bitmez ama Erdoğan için kendi yapılarını bozacak halleri de yoktur. Bunu Amerika’nın Musul tutumundan anlayabiliriz.

***

Rusya Erdoğan’ın etmediği özrün hesabını soracak, Musul için Amerika’dan azar işitecek, sonra soluğu İsrail’de alacak. AKP beş dalda oynayıp dururken her seferinde çürük ve kurtlu dala basıp düşmektedir. Gördüğümüz gibi aşırı İsrail düşkünlüğü kendi içinde de sorun olmaktadır.

***

AKP’nin Osmanlı özentisi hilafet düşkünlüğü kesinlikle Ortadoğu’ya da hitap etmemektedir. İsrail yandaşlığı ile ayyuka çıktı. Sözüm ona İsrail’e kafa tuttuğu “one minute” dediği dönem Ortadoğu’da yenilikçi kabul edildiği dönemdir. Bu hali ile hele de IŞİD taraftarlığı ile AKP ancak Ortadoğu topraklarından kovulan, iteklenen bir pozisyonda olmaya mahkumdur.

***

Erdoğan ve şürekası başkanlık dayatmasına siyasi geçmişlerinden gelen modernlik karşıtlığı ile bağlıdır. Osmanlı’ya etrafındakilerin bu kadar tezahürat yapması bundandır. IŞİD ile ters düşmemesi seküler bir hareket olarak Kürt hareketi ile ters düşmesi bundandır.

***

AKP “Cumhuriyet ile elde edilen laiklik tamamen bir hataydı” diye düşünüyor. Kadınlarla ilgili pek çok ayrımcı tutumu doğal kabul ediyorlar, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez “laiklik dünyayı savaşa soktu”diyor ya hilafete yani başkanlığa taraf kılmak için konuşuyor. Cumhuriyete nasıl geçildiyse bu hata düzeltilebilir hilafete geçilebilir görüyorlar.

***

Kurtuluş savaşının meşruiyeti ile sonucunda modernleşmenin tüm kesimlerde karşılığı bulması dünya çapında yaşanan özgürleşme modernleşme dinamikleri ile de ilgiliydi. Ve Türkiye’de mesela Türk alfabesinin yayılması çok hızlı bir şekilde karşılığını bulmuştur. Bugünün dünyasında sefil hilafet düşkünlüğünün yayılacak, tehlikeli bir boyut alacak hali kesinlikle yoktur. IŞİD’in dibine düşmeye mahkumdur.

***

Ortadoğu’da diktatörler yıkılmışken, Kürt halkını yok ederek modernlik düşmanı hilafet anlayışı bizim topraklarda da ancak alaşağı edilir. Dünyayı bir kenara bırakıp, Ortadoğu’yu bir kenara bırakıp, Kürt halkını bir kenara itip hilafetle başkan olamayacağını göstermek esaslı bir hal almaktadır.