Özgecan Aslan Davası için kadınlar Tarsus’a akın etti. Davada tüm kadınlar adına Özgecan’ı savunmak için bin avukat başvuru yaptı. Bu durum Özgecan Ayaklanması’nın Türkiye çapındaki etkisinin hala ne kadar kuvvetli olduğunu gösteriyor.

Kadın cinayetleri konusundaki yaklaşımı çağın çok gerisinde olan adalet sisteminin savcısı iddianameyi hazırlarken “Özgecan Aslan cinayeti tüm toplumda infial yaratmıştır” demekten kendini alamadı. Buna rağmen mahkemenin kadınları temsilen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun, baroların müdahilliğini kabul edecek tutarlılığı yoktu.

Neden Özgecan Davası semboldür?

Kadın cinayetleri gündeminin yakıcılığını, gelmiş olduğu son aşamayı göstermesi, Türkiye’de kadınların öfkesinin sele dönüşmesi, kadın düşmanlığının püskürtülmesi, Erdoğan’ın kadınlar için istediklerinin tam tersinin gerçekleşmesi, o güne kadar yürütülen kadın cinayeti mücadelesinin ne kadar köklü ve isabetli olduğunu daha fazla açığa çıkarması, dava ile kazanılabilecek caydırıcı sonucun toplumun damarlarına işlemesi, bir kadın Cinayeti daha duymamak açısından semboldür.

Neden bu davaya kadınlar güçlü başladı?

Kadınların geleceğini doğrudan etkileyen bir seçim süreci yaşadık. Kadınların korunmaması, indirimlerin kalkmaması, binlerce kadın düşmanı yobazlık lafların ortalıkta dolanmasının müsebbibi AKP yenik düştü. Hükümetin yetkililerinin “kadın cinayetleri memleketimizin fıtratında var” demediği kalmıştı. Tam buna hazırlanırken Erdoğan’ın ağzını açamaması bu zamanda kadınlar için büyük nimettir. Seçimlerde HDP ile barajın yıkılması, memleket genelinin rahatlaması ile davaya kadınlar daha bir güçlü daha bir yürekli katılmıştır.

Neden bu davaya AKP önem veriyor?

Özgecan Ayaklanması AKP’nin topluma yayılan yaklaşımını darma duman etmişti. Asıl dertleri bu davaya olan toplumsal tepkiye saldırmak ve kara çalmaya çalışmak. Bu nedenle oraya “kadın erkek eşit değildir” sloganı atan üyelerini yolluyorlar. Yüzlerce kadın cinayetinin üstünü örtmek için kıvranan Ayşenur İslam bunları savunmak için derhal ortalığa atlıyor. Son kertede AKP’liler içeride (hakim ve savcıyı bir şekilde etkileyerek) ve dışarıda ( kadın erkek eşit olmadığını savunarak) Özgecan’ın da okumak çalışmak seyahat etmek gibi haklardan eşitlik çerçevesinde faydalanmasının büyük bir hata olduğuna her daim savunarak, sanıkların ekmeğine yağ sürmek dışında bir pozisyonu alamazlar.

Neden davaya katılan Özgecan’ın yakını faili meçhul konusuna vurgu yaptı?

Türkiye’de bir devlet geleneği olarak binlerce insanın yok edildiği, yargılanmamaları için hükümetlerin kol kanat gerdiği faili meçhul cinayetler konusu gelip kadın cinayetine dayandı. Özgecan’ın katillerinin yaptıkları faşizmin insan bedenini yok etmek için uğraşıp didinmesine tıpatıp uymaktadır. Arkası vardır, sistemlidir, eli titremez, soğukkanlıdır. Anlıyoruz ki Özgecan Aslan hala hayattayken katilleri bedenini yok etmek için gayet bilinçli gayet soğukkanlılıkla saatlerce uğraşmışlar. Özgecan’ın yakınının mahkemede “bölgede başka faili meçhullere imza atmış olabilirler” demesi bundandır ve haklıdır.

Neden katil çok bilinçli ve sistemli konuşurken aralarda ağladı?

Nasıl katil Özgecan’a uyguladığı vahşetin kaynağını erkek egemenliğinden alarak “tabi ki sinirliyim, yanında erkek vardı” lafları edebiliyorsa ve devlet de katile dursun diye değil katiller alıp kullansın diye indirim maddelerini korumaya devam ediyor. Yıllardır gözü gibi saklamaya devam ediyorlar. Özgecan’ın katilleri de tepe tepe bu maddeleri kullanmak için uğraşıyor, arada ağlayarak, iftiraya vardırarak, defalarca yalana başvurarak.

Sonuç

Seçimlerden tarihimizde kazanabileceğimiz en bilinçli, en iradi, en büyük sonucunu almışken, mecliste toplumsal hakimiyet artmışken, Erdoğan suni dengesi dağılmışken, yasamızın yapılması için uğraşmalıyız, Özgecan Davası’nın tepesine sonuna kadar dikilmeliyiz. Kadın katillerine indirimleri kanun maddelerinden, mahkeme salonlarından  ilelebet söküp atmalıyız.

 

Kadınlara el kalktığında ağırlaştırılmış müebbet yasası o ellerin kırılmasını sağlamalı. Özgecan’ın ve kaybettiğimiz tüm kadınların güzel yüzü bize bunun için bakıyor.