Pfizer, Biontech, Moderna, Sinovac ve diğerleri… Bir buçuk milyon insan öldü ama hastalığın çaresi bulundu. Aşımızı olacağız, maskelerimizi çöpe atacağız, mutlu ve mesut şekilde işlerimizin başına geri döneceğiz. 2020 öncesine, eski güzel günlere… Nasıl da işsiz kaldık, evlere kapandık, hastaneleri doldurup nefessiz kaldık; hepsini unutacağız. 

Tüm bu hayalin ufak bir pürüzü var, o da aşılar parasıyla. Bakmayın siz Fahrettin Koca’nın ‘bedava vereceğiz’ demesine. Kendi hastanesinin karlarıyla mı alacak aşıları, hayır. Vergilerle alacak. Nasıl dağıtılacağı meçhul. Aslında milyonlarca aşı gerçekten alınabilecek mi, o da meçhul. Ama konu karışmasın, bakanın sayılarla ilişkisi zaten karışık.

Aşılar parasıyla. Salgın tüm dünyayı vurdu, duygusal olarak çok yıprandık, aynı gemide bir oraya bir buraya sallandık ama kapitalizmi de bırakmadık değil mi? Aşıyı bulmanın maliyeti çok yüksek, araştırması var, üretimi var, dağıtımı var. Genetik laboratuvarlarındaki dev makineleri hiç gördünüz mü? Ya da tırnak kadar tüplerdeki ağırlığınca altın eden kimyasalları? Bilgisayar başında ömürlerini çürüten bilim insanlarını? Bunların hepsi şirketlere maliyet. İlaç şirketleri hem bu maliyetleri çıkarırlar, hem de kar ederler. Kar ederler ki hem ceplerini doldursunlar, hem de o koca makineleri alsınlar, laboratuvarlarını fabrikalar gibi döşesinler. Arada da size aşı ve ilaç bulabilirler, ama belki. 

Peki başka yolu yok muydu? Tüm insanlar hastalığı kapabiliyorsak, belki çözüm de öyle gelebilirdi. Biyolojinin, tıp biliminin patenti de birinin üzerinde mi? Peki ya DNA’yı, minik minik mikropları, aşı üretmenin tekniğini kim satabiliyor? Havayı, suyu, konuşmayı, yazmayı, şarkı söylemeyi satmak gibi. İnsanlığın ürünlerini özel mülkiyetlerine almışlar, ölüm döşeğindekilere satmaya çalışıyorlar. Boğaz Köprüsü’nü satmaya çalışan dolandırıcının hikayesindeki gibi.

Bulunan aşılar kimsenin ismine, şirketine ait değil, insanlığa ait. Tek kişinin beyninden fışkırmadılar. Kolektif üretimin, insanlık geleneğinin ve bilimsel birikimin sonucu olarak bulundular. Kapitalizm yorulmadan tersini anlatacaktır; dinlemeyelim, inanmayalım.