Erdoğan’ın yegane hedeflerinden birisi yolsuzluklarının yargılanmasının önüne geçmek. Hepimizin bildiği gibi bunun için yargı alt üst edildi. Kuvvetler ayrılığını unutmamızı bekliyorlar. Yargılanmaya başlaması bitişinin hızlanması anlamına geliyor. Şimdilik dosyalar kapandı. Yolsuzluklarına takipsizlik kararları alındı. AKP bundan sonraki aşamalarda evrensel olarak kabul edilmiş hukuksuzluklarını aklayacak bir yargı akışı yaratmayı planlıyor. Adı tam tekmil AKP güdümlü yargı. Her ne yaparsa yapsın yargılanamayacak bir hükümet. Ölüm emirleri vermeye devam edecek ama aklanacak.

Toplumda bir kesim “sanki diğer hükümetler yapmadı mı?” diyecek ama emin olun önemli bir kesim de “böylesini hiç görmedik” diyecek. Biz buradan ilerleyeceğiz. Yolsuzluğunun paçasından yakalayıp yargılama süreci bir yerden başlasa, sonuna kadar gidilmesi için büyük bir kesim peşinde olacak. Bu yargılama başka yargılamalara benzemeyecek. AKP dışında pek çok kesimin anlaşık olduğu bir hesaplaşma süreci olacak. Erdoğan, bu konunun kapanması için partinin en eskilerini ekarte edecek kadar bir gerilim hattı üzerinde ilerliyor. Abdullah Gül de, Bülent Arınç da, Beşir Atalay da sadece ve sadece şimdilik bağrına taş bastı. Nice “Yiğit” ler Erdoğan’ı peşinde olanlardan bakalım nasıl kurtaracak?

***

Yargı konusunda AKP güdümlü işleyiş yolsuzluk dosyasını kapatmaya yetiyor olabilir ama adli açılış töreninin bağımsız yargı kararı ile işlemesine engel olamadı. Koskoca  Cumhurbaşkanı Erdoğan açılışta Barolar Birliği Başkanı’nın konuşmasını yasaklamak üzere düzenleme getirmek istese de tarihe buna gücünün yetemeyeceği görülerek geçti. Yargı Erdoğan’ın karşısına geçti. Açık açık Erdoğan’a haddini bildirdi. Açılışta muhalefetinde dahil olduğu bu restleşme yargıdaki özellikle önümüzdeki süreçte HSYK seçimlerinde AKP için hiç de kolay geçmeyeceğini gösteriyor. Yargı bağımsızlığı savaşı elbette çetin geçecek. Herhalde o kadar insan saçlarını hukuk yollarında boşuna ağartmamıştır.

HDP ve CHP’nin açılışta yargının bağımsızlığını sahiplenmesi AKP karşısında hukuksuzluklara taviz vermeyeceklerinin iyi bir işareti oldu. AKP halay ekibi ile yapayalnız kaldı. Süreç ister ki bu ortak tavır parlementoyu kaldırmak isteyen AKP’nin karşısında sonuna kadar meclis kuvvetleri olarak birlikte dirensin.

***

Bu arada artık Davutoğlu’nu nasıl bilirdiniz deseler, hep beraber rahatlıkla  “Erdoğan’ın emir eri” diye haykırırız. Davutoğlu için birkaç etapta durmadan “benim emir erim bir başbakan olmayacak” açıklaması yapmasına AKP’liler bile inanır gibi yapmakta çok zorlandı.

Cumhurbaşkanı, adli açılış törenine gitmedi Başbakan da gitmemekte hiç tereddüt etmedi. Hemen ardından Erdoğan dedi ki “yargıyı etkileyen zümrevi gruplar” Davutoğlu aynı cümleyi aynı konu içinde hiç sektirmeden hiç yüksünmeden, kelime haznemize korkunç tipte bir koro olarak kazandırmayı başardı.

Bir yerde menfaat zinciri hakimiyet kurmaya görsün taklit falan hak getire, insanlıktan da çıksa sorun değil.

Bizim için çok yakıcı sorunsunuz.