Hüseyin Çelik'in TV'den Gözde Kansu'nun kıyafeti hakkında açıkça ayrımcılık yaptı. Ardından işinden atıldığı haberi geldi.

Bu açıklamalar sadece işsiz bırakma değil farklı acı sonuçlar doğuruyor. AKP’de bunu bilerek yapıyor. Üç çocuk, kürtaj, hamile kadınların dışarıda gezmesi...

Ertesi günlerde gelinliği yüzünden nişanlısı tarafından 33 yaşındaki Gülbeyaz Özcan’ın öldürülmesi hepimize ne anlatıyor?

Kadınlar kıyafeti yüzünden bu memlekette ölürken Devlet Bakanı bir sunucunun kıyafetine göz dikiyor.

Çözüm bekleyen  halkın yarattığı imkânlarla AKP’lilerin sınırsız kullandığı ifadelermidir? Yoksa toplumda iyice açığa çıkan kadınların hayat garantisi ne olacak sorusumudur? AKP ne yapsa da üzerini örtemediği soru.

-Sayın Bakanlar, seçilmeye çok meraklıydınız.

-Kadınları korumak için de seçilmediniz mi?

-Kadınların hayatta kalmasını sağlamak için de seçilmediniz mi?

-Ağzınızdan ve yasalarınızdan neden bir kadının hayatta kalma hakkı hiç geçmiyor?

Bir Bakan’ın, bir kadının hayatını kollaması gerekirken, kılık kıyafetine göz dikmesi çağ dışı kalıyor. Sanıyorlar ki çok arzu ettikleri Osmanlı’daki padişahlık dönemlerinde kadınlar susup köşelerinde oturuyordu. Kadınlar o yıllar da da mücadele ettiler.

*

Başörtülü, başörtüsüz anneler AKP kadınların hayatını gündemine almadığı için Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nu kurdu. Kaybettikleri kızlarının davalarında alçak kadın katillerine bir yasa maddesi uygulanmasın diye aylar ve yıllardır mahkeme kapılarında toplanıyorlar. AKP o yasa maddelerini kalesi gibi koruyor. İnsanlık adına utanılacak, iyi hal indirimi denen kimi hakimlerin sadece yasada olduğu için kadın katillerine uyguladığı madde. Adalet Bakanlığı’nın kadınların ihtiyacı ve ısrarlarına rağmen yasalardan çıkarmadığı maddeler.  

Platformun başından beri ailesi ile mücadelesini yürüttüğü Gönül Dilekçi kardeşimizin davasında hiç bir indirim maddesi uygulanamadı. Talep ettiğimiz en ağır ceza verildi. Türkiye gündeminde (Milliyet Gazetesi) “örnek karar”, “Kadın cinayeti ancak böyle önlenir”başlığı ile büyük bir umutla gündeme alındı.

Toplum artık böyle konuşuyor bilesin AKP.

*

AKP, 11 yıllık döneminde onca ihale ve çıkarına gelen yasayı bir gecede yapmasına rağmen başörtülü kardeşlerimizin mecliste, okulda, kamuda, özgürce yer almalarını sağlayacak düzenleme yapmışmıdır ki konuşuyor? Başörtülü, başörtüsüz kadınların inanç ve kıyafet özgürlüklerine tamamen kavuşmaları için AKP’nin çıkarcı paketlerine, seçime yaklaşırken sinsi düzenlemelerine ihtiyaçları yok.

Kadınların, indirimleri durduran, Gezi’den forumlara akan,  her daim eyleme ve siyasete hazır kendi güçlerine ihtiyaçları var.

Gözde Kansu’yu bir gün önce takdirle değerlendiren sonra işten atan ATV’yi ve Çelik’i püskürtüp sonra da Egemen Bağış’a “şık olmadı” diye açıklama yaptırtan güce ihtiyaç var. Çelik bir daha konuşsun da görelim.

Mücadelemizin Çelik’i istifa ettirtecek, Gözde Kansu’yu işe aldırtacak aşamalara ihtiyacı da büyük.

Her kadın, her siyaset, her eylem adımında kadın cinayetleri azalacak. En önemlisi kadına her açıdan düşmanlık yapanlar susacak. Bunları başardık!

*

Kadınlar forumların kararı ile Beşiktaş’tan ATV binasına Gözde Kansu ve tüm kadınların kıyafet özgürlüğü için yürüdü.

Lafımızın bir kısmı “kadınlar bu meseleye sahip çıkmadı” diyenlere. ATV’nin kapılarına dayanan, tomanın karşısına dikilen kadınları göstermeyen, konuşturmayan sadece Hüseyin Çelik’i veren kanallar yetmezmiş gibi bir de sizinle uğraşmayalım.

Azıcık önünüze bakarsanız Gezi’ye gerçek bir tutarlılıkla sonuna kadar sahip çıkan meydanlarını ve parklarını terk etmeyen kadınları görürsünüz. Aylardır “er meydanı” olan parklardan eyleme koşan, siyaset konuşan kadınları görürsünüz. Böylece siz de biraz olsun umut verme imkânı yakalarsınız.

Köşemizden olmayalım diye üstünü örtme rolü üstlendiyseniz mücadelemiz sizlere karşı da sürecek.