THY işçileri grev haklarını istedikleri için işlerinden atıldılar. Hava-İş çatısı altında var olan haklarını kullanarak 500 güne yakındır direniyorlar. 150 güne yakındır grevdeler.

AKP ile THY’yi yönetenler grev hakkını ortadan kaldırmak için yapmadıkları hukuksuzluk kalmamış.

Patrona karşı hakkını isteyen, grev yapan işçileri ortadan kaldırabileceklerine inanıyorlar. Alttan bantta akan patron cümlesi şu; işsizliğin büyüdüğü bir durumda hem iş vermişiz hem de hak mı verecekmişiz canım, Amerika’ya baksınlar bize dua etsinler.
AKP'nin hiç işçinin yanında olduğu görülmüş müdür? İşçiler ölürken kılını kıpırdattığı görülmüş müdür? Yine THY işçisinin değil yönetiminin yanındaydılar, her büyük kanalda THY patronunu konuşturuyorlardı, kafa kafaya verip yasa hazırlıyorlardı, eylemlerine saldırıyorlardı, mahkemeleri düzenliyorlardı.

Fakat THY İşçisi üretimden gelen gücünü anlamıştı ve toplumla buluşmuştu.
THY Yönetimi grevdeki işçileri iş başı yapmaya çağırma cüretinde bulunarak, yasayı açıkça çiğneyerek, grev kırıcısı olarak tarihe geçiyordu.
Bir kere hak verdik mi her işçi ister diye dokuz doğuruyorlar. Sanki Kaf dağından kar bağışlayacaklar. İTÜ de öğrencilerle eylem yapan grevdeki THY İşçisi bakın ne diyor;
"Hayatımızı, emeğimizi, ekmeğimizi istiyoruz kimseden sadaka, nafaka istemiyoruz. Burası patronların istediği gibi bir yer değil. Bu halk bu ülkeyi çalışarak bu noktaya getirdi. Kimse cebindeki parayla bu noktaya getirmedi."

Ne kadar da haklı. Bu memleketi büyük, büyüklerimiz elleriyle emekleriyle kazıdı bu noktaya getirdi. Palazlansınlar diye AKP’ye THY Müdürü Kotil’e teslim edecek halimiz yok.
Artık ne Türkiye ne AKP ne de THY İşçileri’nin grevi Gezi’den sonra eskisi gibi. Kotil’in istediği artık çok zor. THY İşçisi’nin hakkını ya verecek ya verecek.
Hava İş'in bağlantı kurduğu uluslararası sendikalar Avustralya, Filipinler, Kore ve Hindistan bile ses verdi. Filipinler de THY işçisi için havaalanı önünde bildiri dağıtıyorlar.

Filipinler THY İşçisi için ayaklanmış hala mı ders almadınız?
*
Forumlar üniversitelerde de devam ediyor. Bugün YÖK'ü yöneten, üniversiteleri patronlara peşkeş çeken AKP'ye karşı her genç üniversitelerde başlayan forumlarda kendini ifade imkânı bulabilecek. Gezi’yi okulunda yaratacak. Geleceği ile oyuncak gibi oynanmasına dur diyebilecek.
İTÜ'deki Gençler daha büyük bir adım atmış THY İşçisi’ne hakkını çalanların okula geleceğini duyunca açıklama ve yürüyüş yapmaya karar vermiş. Tüm üniversitelere çağrı yapmışlar.

Sonuç, güvenlik nedeniyle programı iptal edip üniversiteye giremeyen THY Patronu, MÜSİAD yetkilisi. Sermaye defolmuş üniversite, gençliğe kalmış. Hak yerini bulmuş.

Bu ortamda ve durumda öğrenciler ve THY İşçisi emeğin hakkını haykırmış.
Açılışlardan yuhalanarak dönen AKP bu sene program bile yapamamış. Gizlice ve ücralarda tören programları yapmış. Beter olun!
Bu durumda yürüyen gençlere gazla, toma ile saldırması beklenen AKP’nin patronları çekildiği gibi polisi de geri çekilmiş.
*
Dünyanın süper ekonomisi ABD'yi yönetenler bir uçurum eşiğine kadar daha geldiler. Milyonlarca işçiyi, anlaşamadıkları bütçe yüzünden işlerinden alıkoydular, büyük bir kısmını ücretsiz izne çıkardılar. Faturayı yine emekçinin sırtına yüklediler.

Biliyoruz ki rantçılara gerçek dersi verecek; üretim ve hizmet gücü elinde olan işçiler. Biliyoruz ki Dünya ve Türkiye onların arkasında duracak milyonların yeniden yeniden ayağa kalkmasına gebe.