Dünya çapında gayrimenkul konusu üzerinden ödüller dağıtılan bir fuar varmış.

 

Tee Fransa’da Cannes denen yerde düzenlenmiş bu sene.

Bu fuar neye hizmet edermiş? Neye yararmış? Memlekete, insanlara nasıl bir faydası varmış?

Ödülün kime verildiğini duyunca anlayacaksınız.

İnşaatında işçilerine güvenceli iş ortamı sağlamayan, güvenceli araç ve gereci temin etmeyen, işçilerinin canını umursamadan taşerona işi kuralsız kaidesiz bırakan, işçilerini soğukta naylon çadırda yatırmayı reva gören, işçilerine konteyner bile sağlamayan, iş yerinde defalarca güvenlik sağlanmaması nedeniyle işçi ölümü olan ve önlem almamaya devam eden, naylon çadırda ısınmak için dinlenen 11 işçisi yanarak göz göre göre kendisine ait işyerinde ölen, 11 işçinin ölümü davasında yargılanmaya devam eden, tüm Türkiye’nin çok iyi tanıdığı, dünyaya da rezil olan, Marmara AVM’yi yapan ECE Grubu’na verildi.

İşyeri 11 işçiye mezar olan Marmara AVM’ye Fransa’da ödül verdiler.

46 tane ülkeden 175 tane proje arasından seçilen firmaya bakınız.

En yakınlarını en sevdiklerini kaybeden aileler için asıl suçlu olan gayrimenkul devi Ece Grubu.

Ahmet Yağal’ın eşi Selma Yağal’ın nazarında en baştan sorumlu, baştan suçlu ve baştan en ağır cezayı almış olan Ece Grubu’nu ödüllendiriyorlar.

Selma’nın kararı hepimizin kararıdır. Selma’nın boğazındaki düğümlenen cümleler onları çoktan mahkûm etti.

Ayıplarını ödülle kapatamayacaklar.

Acaba bir an akıllarını yitirip “bu büyük rezilliği ödül ile kapatırız” mı sandılar?

Biri de kalkıp dememiş “11 işçi yanarak öldü. Bu ödülü bu firmaya verirsek dikkat çekebilir.” Ticari ahlâka sığar mı acaba diye hiç sormamışlar. Ne akılsızlık!

Ödül aldığınız o binaların kaç köşesinde, kaç kum tanesinde, bilmem nerelerinde 11 işçi kardeşimizin alnının teri, elinin ve aklının hünerleri vardır siz nerden bileceksiniz!

Başarı tartılarına işçilerin hayatı hiç giremiyor bile. Hele işçilerin bu kadar acımasızca hayatlarından olmaları hiç giremiyor.

Dünyayı yıksalar, milyonlarca can gitse birbirlerine delice ödül vermeye devam eder bunlar.

Demek ki dünyada bu ayıp, gücü olanlar, parası olanlar, bu ayıbı sürdürmeye kararlı olanlar arasında bir takdir vesilesi olarak görülüyormuş.

Al birini vur ötekine. İşçileri öldüre öldüre gelen başarıyı kutlayanlar bir yana.

Acısı gözünden, yüreğinden eksilmeden “bu işin sonuna kadar peşindeyim” diyenler, mecburi olarak o çarka girip ölümle burun buruna çalışan işçiler bir yana.

Marmara Park AVM’yi yapan Kayı İnşaat da, Ece Türkiye de Tayyip Erdoğan’dan ödül almış. Birbirlerinin arkasını ödülle sıvazlıyorlar. Devlet bu firmaya her türlü açığını kapatmaya garantiyi baştan vermiş.

Esenyurt’da Marmara AVM inşaatında 11 işçiyi kaybettiğimiz bu davaya 19 Nisan’da devam edilecek. Ece Grubu, Kayı İnşaat, İş GYO, Kaldem İnşaat, Esenyurt Belediye Başkanı’nın yargılanmasına ve sorumlu olarak en ağır cezaların verilmesi için taleplerimizi en yüksek sesimizle ve çoğalarak mahkemede dile getireceğiz.

Mahkeme, aileleri duymak, Marmara AVM patronuna ceza vermek, belediyeye ve Çalışma Bakanlığı’na “hiç mi denetlemediniz” demek zorunda kalacak.

Siz o zaman görün ödülle kapanır mıymış bu iş?