Yeni Kavşak
Kürt Sorunu’nda yeni kavşakta CHP’nin ezberini bozarak çözüm bulma adımları atması konuşuluyor. AKP-CHP olarak şekillenmeye başlayan, MHP’nin bildiğimiz soy siyaseti ile dışında kaldığı sürecin hepimiz tarafından takip edilmesine ve zorlanmasına ihtiyaç var.
Mecliste bulunduğu her süreçte komisyon ve benzeri bir çok öneriyi Kürt vekiller yapmıştı. Bugün CHP tarafından yeni bulunmuş bir öneri gibi yapılan çözüm için komisyon kurma önerisini elbette olumlu karşılamak gerekir. Kürtlerin dediğine bakarak, belli başlı öngörüleri yaparak. Kürtler kaç akil insanı önererek çözüm adımları atmıştı. Şimdi Radikal gazetesi akil insanlar listeleri yayınlıyor.
Görüşmelerin, görüşme yapacak isimlerin önerilerinin çoğalması son derece olumludur. Siyaset yapmanın önünü açar.
Kürtler oldum olası görüşmeden, siyasetten yana hazır olduklarını ifade ediyor.
Görmezden geliniyordu.
Kürtler AKP’ye diyor ki “ana dil hakkımı ver, haksız hukuksuz tutuklamalara son ver, ölümleri durduracak çözüm üretilmesi için fırsat ver”.
Kürtler’in oylarıyla meclise gelmiş BDP’nin Kürt sorunun çözümü için atılan bu yeni adımın içerisinde yer almaması durumunda hepimizi felakete götürecek bir süreç olacağını tahmin etmek zor değil.
Bu sefer Kürt siyasetinde CHP’nin AKP’lileştiğini konuşmaya başlamış oluruz o kadar.

 

AKP Zulmü
Hükümet “demokratik açılım”, Cumhurbaşkanı “iyi şeyler olacak” dedikten beridir 8000 Kürt tutuklandı.
AKP ve Cemaat gerilimi devam ederken 12 Eylül’ü, 90’ları akıllara getiren gelişmelerin arkası kesilmiyor.
Tam Oslo görüşmeleri umut yaratmışken Uludere’de 34 insanın ölümü herkesin sabrının taştığı bir aşama oldu.
Bu süreçte tabiki AKP kaybetti. Derdi tasası kaybettiği oyları nasıl bir manevra ile toplarım. Zannediyor ki benim kadrom bana yeter.
Hem F-16’ları alacak, kullanarak 34 insanın bedenini paramparça edecek, hiç bir sorgulama yapmayacak, özür dilemek ne kelime adalet isteyenleri suçlayacak, hem AKP onay almaya devam edecek. Yok böyle bir adalet! Her vicdanlı insan Uludere konusunda tavır aldı. Alacak.
Yarın’da Buluşma
Bu satıları okuduğunuz Yarın Gazetesi şu anda 36. Sayısını çıkarmış bulunuyor. Okurlarımız arasında liseli, üniversiteli, gençler var. Yılların basın emekçileri, gazetecileri, yazarları var. 60’larda mücadeleyi sırtlanmış bugün de vazgeçmemiş abilerimiz, ablalarımız var. Evlatlarını devletin siyaseti yüzünden kaybeden aileler var. Yazdıklarımızı hayata işlediğimiz yol arkadaşlarımız var. Yıllarca sağ politikacılara oy vermiş Anadolu’dan da okurlarımız var. Yarın’ın yelpazesi gittikçe açılıyor.
Yazılarda bir konuda hepimizin buluştuğu bir noktayı yakalamamız iyi olur diye düşünüyorum. Aklın yolu bir ise her sorunumuzu çöze çöze ilerleriz. Sonra birlikten kuvvet doğar.

 

Batı’dan Çözüm
Kürtler’i konuşmak Türkiye’nin batısında bir mesele olmaya devam ediyor. Kürt oldukları için saldırıya uğrayanlar canlarını zor kurtarıyor. Fakat gündem bir anda CHP’nin Kürt sorununda yeni siyaset tarzı ile canlanıyor.
Türkiye’nin nüfusunun %20’sini oluşturduğu söylenen Kürtler değil de Türkler olsaydı o zaman Türkler’in hakları için nasıl çırpındığını konuşuyor olacaktık. Bu yüzden Kürt kardeşlerimizi anlamaya, dinlemeye çalışmak zorundayız.
Kürtler’i görmezden gelen her türlü anlayış hepimizi yakacak olan anlayıştır.
Türkiye’yi zulm edenlerin anlayışından koparmamız gerekiyor. Kimse acı çeken, Kürtlerse Kürtler, ona doğru adım atmamız gerekiyor.
Zulüm ile abad olanın ahiri berbad olur.
Zulmedenlerin ahiri berbat olsun.
Biz Kürtler’e zulmedenlerin fikrinden de zikrinden de uzak duralım.


sibel050104@gmail.com