Birgül Ayman Güler meclisteki konuşmasında "Türk Ulusu ile Kürt Milliyeti'ni eşit, eş değerde gördüremezsiniz" dedi.

CHP içerisindeki değerlendirmeler, istifa ve ikili durum bir yana yoğun tepkilerin ardından yeni bir ulus, milliyet açıklamasını da dinlemiş olduk. Özrü kabahatinden büyük olan bir tavra da imzasını atmış oldu. Verilen tepkilerden özür bekliyormuş. İnsanlar arası eşitlik çığlığı büyümüş fena mı Sayın Güler?
 
*
 
Farklı milliyetler, ulusların altında yaşarmış. Bu nedenle de eşit olamazmış. Sözlerini bu kavramların kılıfına yerleştiriyor. Elbette ki eşitsizlik demeye devam ediyor.
Kürtleri inkar etmek çok gerilerde kaldı. Mecliste, sokakta, ülkeler arası hukukta bir tarih yazmış. Ana dilinde savunma hakkını kazanmış bir milletten bahsediyoruz.  72 millettin bir tanesinden bahsediyoruz.
Milliyetçilik yegane kolu olan bir parti olarak işin içinden böylece sıyrılmış olacaklar. "Eşit değildir" lafı ağızdan çıkmış bir kere öyle böyle değil. Kendi partine anlatamadın, istifalar oldu, topluma nasıl anlatacaksın?
 
*
 
Sayın Güler'in tanımlarına göre Almanya'da gurbette bulunan Türkler'in vay haline. Ulusun altındaki bir milliyet olarak onlara da eşitlik vermezsiniz bu durumda.
 
*
 
Mesela CHP sosyal demokrat bir parti olarak  yaz günlerinde, operasyonlarda ölüm haberleri gelirken "Mecliste toplanalım sorunu konuşalım" demişti. İyi bir adımdı.
 Bu durumda, insanlığın belli bir kesiminin eşit olmayacağını söylemek nasıl sosyal demokratlık olabilir ki?
Her seferinde ondan sosyal demokrat adımlar umuldu ve beklendi. Öğrenciler ve kadınlar için eşitlik istediklerinde takdir edildi.
 
*
 
Acınası tarafı bu sözlerin arkasında ne kendisi ne partisi durabiliyor.
Kürtlerin anadil hakkı artık mecliste yasası çıkan bir aşamaya geldi. Ama nasıl bir süreç yaşandı nasıl bir tarihten geçildi ve bugünlere gelindi.
Kürtler yoktur diyen diller artık ebediyete karıştı.
Bu sözler de ebediyete karışacak kadar kabul edilemez. Bir çok ilde, işte, mahallede iki millet birbirine bu kadar kaynaşıp yaşarken, paylaşırken nesi doğru ki bu sözlerin?
 
*
 
Türk Kürt komşular bir aradayken hepimiz insandık.
İşsiz kalınca kurduk çadırı Kürt Türk birlikte "iş ekmek" dedik.
Ölüme birlikte ağladık.
Halayları birlikte çektik.
Türklerin çocukları ile Kürtlerin çocukları birlikte okula gitti.
Yedik, içtik, gördük geçirdik aklımıza hiç bir zaman Güler'in dedikleri gelmedi.
Aklımıza eşit olmamak gelmedi. Hele de Kürt komşu bizim yardımımıza koşarken.
Nerede, ne zaman, nasıl, kime istiyor bu eşitsizliği acaba Sayın Güler?
 
*
 
Ola ki size de biri gelip "Türk ve Kürt eşit değildir" derse hemen Mevlana'yı aklınıza getirebilirsiniz.
Yetmiş iki millet için Mevlana "Bir perdeden yüzlerce ses çıkaran ney gibiyiz" der. Yunus Emre'de de vardır yetmiş iki milletin kıymeti ve önemi.
Yetmiş iki millet tüm insanlığı anlatır bize. Sadece Türkleri anlatmaz. Hiç bir ayrıma yer vermeden.
Yunus Emre ve Mevlana'yı doğru anlayalım.
Tabi ki Türk ve Kürt eşittir.

Yüzlerce ses çıkaran bir neyin pederleri gibi.