Türkiye'nin gelmiş geçmiş en önemli davalarından birisi şu anda Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı “12 Eylül davası” olarak bilinen dava.

 

Geçen duruşmada ikisini de televizyon görüntüsü ile de olsa sanık sandalyesine oturtmak müdahilleri, bu davadan sonuç alma kararlılığı olanları rahatlattı. Darbenin bir çok emrini veren iki ismi sanık sandalyesine peşinde olanlar oturttu. Halkın oyları iki darbeciyi sanık yaptı.

 

Bu duruşmada Tahsin Şahinkaya’nın sahte sağlık raporları tespit edilmesine rağmen hakimler "mahkeme salonuna gelmelerine gerek yoktur" dedi. Belli  ki hükümet tarafından devlet büyüğü muamelesinde bir eksiklik olmasın isteniyor.

 

Olmadık gerekçe ile tutulan yüzlerce öğrenci, ölene kadar tutulan hasta tutsaklar, binlerce siyasetçi tutuklu iken darbenin tepesindekilere özel muamele. İşkenceci ve katliamcı bir çok ismi affetmiş bir adalet mekanizması için normal denilebilir.

 

Tarihte bu süreç anıldığında "oyuna gelmedik, mahkemeye gitmedik" diye anlatılamaz. Olsa olsa mahkemenin var olan oyununu bozanlar dinlenebilir.

 

Bu mahkeme dışında bir mahkeme var mı? Hayır.

 

Peki yargılamayı Türkiye'nin hükümetine bağlı Adalet Bakanlığı tarafından yönetilen mahkeme değil de Kanada

 

Hükümeti’ne bağlı bir mahkeme mi yapacaktı? Kanada hükümetine mi “yargılayın” diyecektik? Tabiki hayır.

 

Her dönemeç gibi, Ahmet Kaya’nın dediği gibi ‘vakit tamam’  işte. Bu mahkemede söz kullandık kullandık. Kullanmadıysak tarih affetmez. Hep beraber göreceğiz.

 

Bu söz kimler için? Aramızdan aldıkları devrimciler, ellerinde dilekçe mahkeme mahkeme peşlerinde olan kayıp yakınları, muhatap olduğunu ilan edenler, darbe ile sayısız hakkı elinden alınan halkımız için ve sayılacak bir çok neden için.

 

Arjantin'de beyaz baş örtülü anneler evlatları için  yıllarca mücadele etti, Türkiye'de Cumartesi Anneleri direnişe devam ediyor. Arjantin'in darbeyi yöneten generalleri ağır cezalar aldı. Türkiye'de de mümkün. Bu dava ile kayıplara ulaşmak mümkün. Bu davada sorulan her soru, darbecilere yöneltilen her türlü söz her şeyden önemlisi tarihe düşülen bir kayıttır. Kaldı ki savunma ve sözler bir planlama dahilinde ilerlediğinde, mahkeme önünü terk etmediğimizde sonuç alabiliriz. Geçmişimiz ve geleceğimiz için.

 

Toplum adına Kenan Evren'in mahkemeye gelip hesap vermesini isteyenlerin varlığı, ilerletebilmenin en önemli gerekçesidir. Berfo Ana'nın yıllara direnerek hesap sorması ilerlememizin en önemli gerekçesidir.

 

Davada,  Arjantin örneğini de önümüze alınca işkencenin ve öldürmenin emrini verenlerin hesabını sorarak yargılamaya  yön tayin edebiliriz. Davanın adım adım buradan ilerletilmesi imkanı var.

 

Aksi halde iddianame ve bugüne kadarki hükümetlerin darbe kanunlarına ve kurumlarına ağzını açmaması darbecileri savunan avukatların büyük bir kozuna dönüşüyor.

 

MİT'den belge istenmiş “bende yok” demiş Genelkurmay'dan belge, meclisteki komisyonun raporları bekleniyor. Bir sonraki duruşma bu belgelerin ve ilerletecek sözlerin ne olacağını adım  adım planlayacağız.

 

Abilerimiz, ablalarımız hep söyler "devlet belgesiz iş yapmaz" diye. Bu mahkemeye delil olacak darbedeki bir çok katliam, işkence belgesi devletin kozmik odasında bulunmaktadır.  Avukatlara bu belgelere ulaşmak gibi bir imkan tabiki sunulmuyor.

 

***

 

Gencecik yaşta, üniversite öğrencisi iken, 1992 yılında kaybedilen Ayhan Efeoğlu'nun elbiselerine ve kemiklerine, mücadelesini sürdüren ailelerin kararlılığıyla ulaşıldı. Devlete başvurularına  yanıt almayınca tırnakları ile kazarak ulaştılar. Kazıya devlet devam etmek zorunda kaldı.

 

Ayhan Efeoğlu’nun bulunması ve bir çok hak için çırpınan ÇHD’li avukatlara, mücadelesini yürütenlere devlet “kozmik odalarına girdik” diyerek bir karalama kampanyası yapıyor. Her zamanki gibi gözaltılarla ve tutuklamalarla  basında bir linç yaratmaya çalışıyorlar. Bırakın adil yargılamayı baştan sona polisin fezlekeleri tüm süreci yönetiyor.

 

Hükümet, referandum yaparak yargılamaya başladığı darbecilerle ilgili işkence ve katliam belgelerini çıkarmak için var olan kozmik odayı açmıyor. Karalama kampanyaları için “kozmik odalarını bulduk” görüntüsü yaratılıyor.

 

Suçunu örtmenin bir başka yöntemi, komplo ve karalama. Gerçek adalet için, gerçek yargılama için uğraşanları, yıldırmaya çalışmanın bir  yöntemi. Elbette yılmayacaklar.

 

Emri verenleri biliyoruz, muhatabımızı biliyoruz. Adalet için peşinizdeyiz.