ABD seçimlerinde Obama'nın kazanması dünyada ne tür gelişmeler yaratabilir?

Bugüne kadar ne yaptıysa o olacak elbette. Zengin daha zengin, fakir daha fakir, göçmenler daha göçmen olmaya, Obama önderliğinde ABD Ortadoğu'da palazlanmaya devam edecek.

Diğer adayın da (Romney) sağcı dilinden Obama geri kalır değil. Liberaller Romney'e karşı Obama demiş ama bizdeki liberaller gibi kendileri dışındakiler için kıllarını kıpırdatmadıklarından Obama'ya var olana razı geliyorlar. Yazık! Daha vahşi bir düzeni öneren bu adaya bakınca ancak birbirinden arta kalan yanları yok denebilir.

Amerika halklarından yok mu dur diyecek olan? Aslında tüm dünyanın gözünün önünde Beyaz Saray'ın dibinde milyonlarca insana umut olan Wall Street işgal eylemleri dur diyebilirdi. Bir siyasi hedefi, planlamayı, yönetimi önüne koymayan her hareket gibi eriyip gitmiş görünüyor. Devletin baskısı da başka bir etken. Fakat bir numaralı ekonomiye kafa tutmuş olmayı bu eylemler akıllara çakmış durumda. Biz iş hakkımızı isteriz demiş durumda.

Amerika'nın halka rüya değil kabus yaşattığı ortaya saçılmış durumda.

***

Yoksa Türkiye de rüya ülkesi mi olacak? Fitch iyi not verdi ya.

Fitch bize iyi not verdi de hemen ardından siyasi gelişmeler konusunda uyardı. Demek istiyor ki içerdeki sorunlarını çöz. Deki çözdü sanki dünyadaki gelişmeler pek mi hayırlı? Amerika, İsrail, İran cepheleşmesinde ne olacak? Amerika ve Çin arasında gerilim olacak mı?

Fakat içerdeki sorunu bu hükümet bu yöntemlerle çözemez. Bu konuşmalarla bu acımasızlıkla ancak gittikçe öfke eker. Öfke eken sonunu biçer. Not da yalan olur.

Zamanında S&P den kötü not aldığmızda AKP  demediğini bırakmadı. Ama iyi not veren kurum iyi kurum. İyi not vermeyen "ideolojik".

Neye yarayacak bu iyi not almak?

Fitch'in yatırım yapılabilir demesiyle cuppadanak firmalar kurulup işe alımlar mı olacak?

Alım gücü varmı ki de yatırımı kolayca yapacaklar?

De ki yatırımlar yaptılar işe alımlar oldu, nereye kadar ne zamana kadar? Kaç kişinin karnı doyacak? Kaç kişinin karnı doyamayacak? Kaç kişi karnı doyamadan ölümüne çalışacak?

Ayrıca memlekette %10 a yakın enflasyon var. Bu mu iyi ekonomi? Çalışanın, işsizin sırtına yükle zammı sonra da iyi ekonomi. Bunun neresi iyi?

Memlekete para geleceği kesin ama işçiler ölmeye devam ederken gelen paranın bize zerre faydası olmayacağı da kesin.

Vizyonda Bulut Atlası adında bir film var. 2000’lerde zenginlere posta koyan bir film yapan Matrix'in yönetmeninden. Hangi yüzyıla gidersek gidelim başkaldıranların insanlığın imdadına yetiştiğini anlatıyordu.

Geldik 2012 ye ekonomiden yönetenlerin bile umudu yokken, savaş gündemi sıcakken yönetmen yine bu filmi ile direnişe çağrı yapıyor. Geçmişten geleceğe doğru. Hiç tesadüf değil diye düşündüm.

Bursa'da Renault fabrikasında haklarını savunmayan sendikaya karşı 1500 işçi üretimi durdurdu. Fabrikayı işgal etti.

İşte şalteri indiren işçileri Türkiye görmeye başladı bile.

Şimdi yandı Obama, Tayyip Erdoğan ve diğerleri...