Yunanistan Halkı Merkel’e “hayır” dedi. Anlamı çok büyük. Yunanistan,  Avrupa’ya yeni bir ayar verecek. Paralar bir avuç sömürgenin elinde elden ele dolaşamayacak, emekçiler kazandıkları haklarına sahip çıkacaklar ve uluslararası para fonu (IMF) na kemer sıkma politikasının  o kadar kolay olamayacağını gösterecekler. Halk ile egemenlerin  bu gerilimi şimdilik Avrupa Birliği ( AB)’ni zora soktu.. “ Halkın tercihine saygı duyuyoruz” demek zorunda kaldı, AlmanyaÇok iyi.

 Dünyada AB’nin yanmaz yıkılmaz olduğunu , bu düzeni hiç bir kuvvetin yerinden oynatamayacağını düşünenelere muhteşem bir cevap oldu. Demek ki neymiş, halktan daha kuvvetli bir güç yokmuş.

 Yunanistan minik bir ülke.Nufusu İstanbul’un yarısı kadar. Ekonomisi turizme bağlı, yatırım yok, yeteri üretim yok. AB’den alınan krediler de yatırıma değil, bir avuç zenginin cebine  aktarıldı,eski hükümetler eliyle. Yani en fazla yolsuzluğun olduğu   AB ülkelerinden biri. Para bitince de alınan krediler geri ödenemedi. AB ve IMF bunun üzerine emekçilere az para öde, kamu harcamalarını azalt ve özelleştirmeleri hızlandır dedi. Halk işte bu durumu kabul etmedi ve AB’nin ekonomik krizden çıkma önerilerini, tehditlerini red etti.. Aleksis Tsipras (Çipras) halkın cesaretli bir karar verdiğini söyledi ve “Demokrasiye şantaj yapılamaz”dedi. Ne kıymetli.

Yunanistan eski başbakanı Yeni Demokrasi Partisi lideri Samaras görevinden istifa etti. AB’nin ve IMF’nin her dediğini yapan eski başbakan referandumda halkın “ evet” oyu kullanmasını istediği için . kaybetti. Ne iyi. Avrupa kültürü diye bir şey var hakikaten şu fani dünyada. Adında “demokrasi “olan bir parti genel başkanı gayet demokratik bir şekilde vazifesini bırakıyor. Adında “adalet” geçen bizim memleketteki parti ise adaletsizliğin timsali, halktan çaldıkları paraları saklayacak yer bulamıyorlar. Hırsız oldukları halde yargılanmıyorlar. İnsan gıpta ediyor, Yunan demokrasisine, Allah için. 

 Minik ülkenin cürmü kendinden büyük. AB’nin kükrediği gibi Yunanistan açlıktan ölmedi, egemenlerin bankası borsa iflas etmedi ve ekonomi dediğimiz piyasalar iddia edildiği gibi felakete gitmedi. Kaldı ki kriz bizim değil, halkların değil, sömürenlerin krizi, çaresiz bir girdap bu, düzenin kaçınılmaz çelişkisi. Bakacağız biz mi kazanacağız kapitalistler mi, rüzgar bizden yana fakat.Yeni bir Avrupa düzeninden söz etmek mümkün. İspanya,Portekiz, İtalya, İrlanda sırada bekliyor. Onurlu ve adaletli bir hayat için halklar mücadele ediyor, silahla topla tüfekle de değil üstelik yalnızca gidiyor ve seçim yapıyor, ne kadar medeni.

Yazın sıcağında yalnızca egemenler çalışmıyor, halklar da kendi çıkarı için çalışıyor gayet normal olarak, oy veriyor nasıl yönetilmek istediğine karar veriyor. Yunanistan halkı ekonomi kadar AB’nin diğer ülkerine siyaseten de örnek oluyor. Toplum mutlaka adaletten ve demokrasiden yana olduğunu er ya da geç gösterir, örnek Yunanistan örnek Türkiye. Türkiye halkları da HDP’nin barajı aşmasını istedi, demokrasi ve adalet için.

Konjonktür önemli. Çipras, maliye bakanının istifa etmesini rica etti. Bütün bütün Avrupa’ya hayır demedi, anlaşabiliriz, hep sizin dediğiniz gibi olmayacak bizi de dikkate almalısınız dedi. Devrim yaparsak ancak sizden kurtuluruz gerisi yalan demedi.. Konjoktüre göre davrandı, siyaset yaptı ve kazandı..Mücadele tarihi istediğimiz değil yaptığımız doğru hamlelerle tarihi değiştirebileceğimizi tek tek yazıyor. Hamle yapabilmek te konjoktüre göre düşünmekten geçiyor. Yoksa kim istemez devrimin yaşadığımız gençlik yıllarında olmasını. Çipras’ın yanında olmaya devam, devrim yapamıyor ama evvallahta demiyor, bu zamanda. Ne güzel.

fadiktemizyurek@gmail.com