Ortada apaçık bir oy hırsızlığı var. Buna evet diyenler bile emin. Bu durum “milli irade”nin çalınmasıdır. Seçimleri şaibeli hale getirdikleri durumda toplum hangi araçlarla siyasetini yürütecek? Görüldüğü gibi seçime gitse, geleceğini oyu ile belirlese bile bu engellenebiliyor. Kim 2019 seçimlerinde bu hırsızlığın daha güçlü tekrar etmeyeceğini garanti edebilir ki? Şu an başta mecliste grubu olan CHP geriye kalan hayırcı yüzde %50’nin iradesiyle bir kumara oturuyor.

İşte meydanlara dökülen insanlar bu kumara da itiraz ediyor.

Bu gelişmelerin bize gösterdiği şudur:

Bir tarafta şaibe ile seçimde galip olanlar diğer tarafta bu şaibenin örtbas edilmesine zımnen ortak olanlar. Hayır Meclisleri ve onların başı çektiği yürüyüşler ise bu ikili anlaşmaya çok açık itirazın merkezini oluşturuyor. İşte hayırlı haber budur. Ülkenin geleceğine karar vermeye çalışan sıradan insanların oluşturduğu Hayır Meclisleri bu dengeyi bozmayı başarmıştır.

Hayır mücadelesinin sürdüğü günlerde olgunlaşan Hayır Meclisleri önlerine gelen seçim şaibesine karşı doğru politik tutumu almayı da başarmıştır. Doğru politik tutumu almak öyle herkese nasip olmaz. Genelde Gezi Direnişi’nden bugüne birçok politik akımın çoğu süreçte aldıkları yanlış tutumları ve yarattıkları erozyonları hep birlikte gördük, deneyimledik. Bu sebeple meclislerin başarısının altını bir kez daha çizmekte yarar var.

Böylece meclis, komite enflasyonu arasında nerenin gerçekten bu işlevi gördüğü de açığa çıkmış oldu. Yan kuruluş olarak veya ses benzerliği olarak tasarlanan şeylerin hepimizi ifade edebilecek ve fiili mücadele yürütebilecek meclisler olmadığını da gördük. Bu büyük yanlış alışkanlıktan kurtulmanın şimdi tam vakti. Gezi forumlarında kaçırılan imkan şimdi bir kez daha herkesin önünde. Rüştünü ispat eden, hepimize eşit mesafede olan meclisler hem birleştirecek, hem de geliştirecektir.

Mücadele uzun ve çetin. Bu zombi iktidarın can vermesi kolay değil. Nasıl can vereceği de bir o kadar önemli bir soru olarak karşımızda duruyor. Seçimler, hileler, dengeler ve bu sürecin tamamına karşı gelişen toplumsal hareket. Bundan sonrasını bu büyük deneyimler ışığında takibe devam edeceğiz. Hayır için mücadele edenler, hayırına sahip çıkmayı bildikleri gibi bundan sonrasına da karar verebileceklerini ispat ettiler.

Kimse gölge etmesin yeter.

*Yarın dergisinin 2. sayısında yayımlanmıştır.