Kadınlar için yıl sonu değerlendirmeleri yapıyoruz. Öte yandan gelecek yıl için değerlendirmeler ve hedefler lazım bize.

Elbette en büyük dileğimiz; 2015 yılında, dünyanın, tüm kadınlar için yaşanılabilir bir hale gelmesi. O zaman buna nasıl ulaşabileceğimizi de düşünmek, konuşmak, bunun için tahliller yapmak zorundayız.

Bu sene kadınlar, dünya çapında daha çok direndiler. Direnmeleri gereken daha çok saldırı altındaydılar çünkü.

Yaşlı ve yorgun kapitalizm, taze kuvveti kadınları ve çocukları ucuz iş gücü yaparak kazanıyor, dünyanın tüm muhafazakar liderleri kadınlara denetimleri kendinde olan bir çocuk makinesi muamelesi yapıyor ve Ortadoğu'da IŞİD  geri kalan tüm kadınlar için korkunç bir gözdağı gibi ortaya çıkmış iken, kadınlar bunlar karşısında susmadı, boş durmadı, mücadele etti.

Türkiye'de kadın cinayetlerinin hesabını sordular, Hindistan'ta tecavüzlerin. İspanya'da kürtaj hakkı için yürüdüler, Kobane'de dünyanın yüzkarası IŞİD'in karşısında savaştılar. Amerika'dan Avrupa'ya, Pakistan'dan Macaristan'a, Kanada'dan Nijerya'ya, dünyanın tüm kıtalarında, önlerine erkek egemenliğinin hangi biçimi çıkmış ise ona boyun etmeyip direnen kadınlar vardı.

İşte yeni bir yıla girerken elimizdeki en büyük imkan budur. Buna dayanarak bu sene de, bu yüzyıl da kadın mücadelesi ile dolu olacaktır diyebilir, umut kazanabiliriz. Ve buradan bize görevler de çıkar:

Türkiye'de kadin cinayetleri ve erkek egemenliğinin tüm biçimlerini durdurmak için mücadeleye devam. Cinsiyeti ve cinsel yönelimi nedeniyle zulme uğrayan her kimse onun yanında olmak, zalimden hesap sormak için ayakta olacağız.

Ama artık bu sene birşeylerin değişmesi lazım, kelimenin tam anlamıyla "Bıçak kemiğe dayandı". Bu yüzden hep erkekten taraf olan, onları aklayan, kadınların hayatına kast eden iktidarı yenmenin yılı olsun bu sene.

Türkiye'yi tüm kadınlar için yaşanılabilir bir ülke yapmanın yılı olsun. Kadınlarin yüzü gülsün diye, en büyük kuvvet ile omuz omuza mücadelenin, tüm kadınları ayağa kaldırmanin yılı olsun.