Efendim ne olmuş? AKP’liler düşünmüş, taşınmış, Avrupaları falan incelemişler ve nihayetinde uzun ve blok halindeki eğitim sürecini bölmeye karar vermişler. AKP herkese bölücülük suçlaması getiriyor ama asıl kendisi bölücü bir faaliyetin içerisine girmiş durumda.

 
Tayyip Erdoğan anlamsız tonlamalarla bıkmadan saydığı tek bayrak, tek devlet, tek millet nakaratını bu kez terk etmiş durumda.
 
Her şeyin tek olanına hayran kalan Erdoğan, eğitimin üçe bölünmüş dörtlü halini arzuluyor.
 
Hiç de belli etmiyorlar yani. Eşyaların yerini değiştiren canı sıkılmış ev sahibi gibi takılıyorlar…
 
- Hımm yani, dört dört dört olabilir!
 
Ne oldu Erdoğan bey? Hep tekliyordun. Nerden çıktı bu üçlemeler, dörtlemeler?
 
Dörtlemeye başladılar çünkü, insanların eğitiminden ne kadar çalarsak o kadar kardır diye düşünüyorlar.
 
İlk dördü verip, geri kalan iki dördü kurtaracaklar akılları sıra. Kazan-kazan formülü yani.
 
Okullarda ne öğretiliyor ki bu kadar korkuyorsunuz?
 
Bırakın da çocuklarımız insanlığın birikimini edinsinler. Şu koskoca insanlığın birikimini bırakın da yavrularımız anne sütü gibi kana kana içsin. Bırakın da çocuklar biraz uzun okusun. Uzun okusun da sizin gibi olmasın. İnsanlık o birikimi kolay yaratmadı. Nice dört yüzlerce yıl çırpınması gerekti.
 
Hani uçaklara biniyorsunuz ya, hani metrolar yaptırıyorsunuz ya, hani Tayyip Bey prompter’a bakarak konuşuyor ya işte o insanlığa faydalı olan bütün şeyleri uzun süre eğitim almış insanlar keşfetti.
 
Bilim sadece lazım olanı alıp kaçarak olmuyor Tayyip bey. Dört yıl bize çok bile demekle olmuyor. Eğer uçaktan, metrodan ve promter’dan sadece faydalanmak değil aynı zamanda onları keşfedebilen bir nesil de istiyorsanız…
 
İşte onun eğitimi uzun oluyor Tayyip bey.
 
Bir kerede keşfeden nesil isteyiniz.
 
Bir kere de üreten nesil isteyiniz.
 
Hayat onlara size verdiği gibi danışmanlar vermeyecek. Siz alışmış olabilirsiniz bilmeniz gereken her şeyi, size danışmanlarınızın söylemesine. O nedenle size dört yıl değil dört ay da yeter gibi gelebilir ama kazın ayağı öyle değil.
 
Ben danışmanlarıma soruyorum, onlar da açık ortaokul ve açık lisede okurken internete girip öğrensinler diyemezsiniz.
 
Sadece dört yıl eğitim görmüş olanlar, internette anca kopyala-yapıştır kültürü tahsil eder.
 
Uçak yapan, metro yapan, prompter yapan kuşaklar kolay yetişmiyor Tayyip bey.
 
Edison, ampulü keşfetti.
 
Madam Curie, radyoaktiviteyi anlamak için kendini feda etti.
 
Nasrettin Hoca, bize ayağını bastığı yerin dünyanın merkezi olduğunu öğretti.
 
Sen ve senin gibiler uyuklarken onlar kendini zorladı. Öğretilmesi gerekenler onların keşfettiklerinin özüdür.
 
Edison, Madam Cruie ve Nasrettin Hoca’nın ürettikleri kültürü 12 yıl boyunca erkek çocuklarımız da kız çocuklarımız da öğrenmelidirler. Kimseyi onlardan mahrum bırakamazsınız. Yüzde elli oy aldınız diye Edison, Madam Curie ve Nasrettin Hoca’nın yerini tutamazsınız.
 
Kızlarımızın saçları açık ya da kapalı olsun fark etmez ama ortaokul ve lise açık öğretim şeklinde olmasın. Açık ortaokul ve lise okullarda yürütülen eğitimin yerini tutmaz. Çünkü çocuklarımız Edison’dan öğrendiği kadarını birbirlerinden de öğrenir. Buna her çocuğun ihtiyacı vardır. Her çocuk ötekinin Edison’udur.
 
Eğer özgürlük denen şey sadece bir laf olarak görülmüyorsa, çocuklarımız on iki yıllık temel eğitimden sonra kendi yollarını kendileri çizebilirler. Kendi geleceklerinin nasıl olması gerektiğine karar vermek devlet ve aileden çok onların hakkıdır.
 
Eğer bir insan çocuğunun dini konuda eğitim almasını istiyorsa bu hakka sahip ve aynı zamanda yükümlüdür. Devletin tüm çocukların almasını sağlayacağı temel eğitimle; bir dinsel kesimdeki insanların, çocuklarına almasını sağlayacağı eğitim ayrıdır. Laiklik kuru bir laf değilse, budur.
 
Türkiye milli gelir açısından dünyada 17. sırada sayılıyor ya…
 
Türkiyemiz 171 ülke içinde, milli gelire oranla, savunma harcamalarında 10. sırada.
 
Aynı Türkiyemiz 171 ülke içinde, milli gelire oranla, eğitim harcamalarında 132. sırada.
 
Sıralamada yükselebilmek, insanlıkta yükselebilmek, eğitimde yükselebilmek için zorunlu kesintisiz eğitimi, 12 yıla yükseltmek zorundayız.