Müthiş bir zorlukla karşı karşıyayız.

Türkiye toplumu sorunlarının kaynağı olarak emekçilerin, kadınların, Kürt halkının ve diğer ezilen kesimlerin hak talep etmesini görüyor. Ortaya konulan bütün muhalif  tutumların mevcut çoğunluğun Müslüman ve Türk oluşuna yönelik bir “algı operasyonu” olduğunu varsayıyorlar. Daha fazla milliyetçi duyguya, daha fazla mezhepçi duyguya yöneliyorlar.
Şu kişi Kürdüm dedi, felaket.
Bu kişi Aleviyim dedi, çok kötü. Zaten Alevilik Ali'yi sevmekse en büyük Alevi Tayyip Erdoğan.
Kadın mı dedin, kadın dediğin yüksek sesle gülmeyecek. Boşanmak isterse kocası öldürebilir. AKP’li yöneticilerin beğenmediği bir kıyafeti giyiyorsa tecavüz edilmesi ihtimali yüksektir. Bu olağan karşılanabilir.
 
*
CHP’li gibi düşünen insanlarımız dahi milliyetçilik temelinde AKP’nin Diyarbakır-Cizre-Nusaybin’deki siyasetine sessiz kalıyor.
AKP’ye göre neymiş efendim, Kürtçe eğitim istenmese hiçbir sorun olmazmış. Başka ne isteniyormuş? 
Kendi yerel yönetiminde kendisinin söz hakkı olması. Bunları istememeliymiş. İsterse harp çıkarmış. Böyle konularda ne kadar büyük harp çıkarılırsa, o kadar büyük bir “güvenlik” gelirmiş memlekete.
Bazı insanlarımıza bu mülahazada sanki bir haklılık payı var gibi gözüküyor.
Sorun onlara da, Kürtlerin bir takım haklar istemesi gibi gelmeye başlıyor. “Hak istemeyiniz, sorun da olmasın” formülüne yakınlaşma yoluna giriyorlar.
 
*
 
CHP’li arkadaşlara şunu söylemek istiyorum. Aşağı yukarı AKP’li yöneticiler kadınlarla ilgili sorun; kadınların fazla hak istemesinden ve fazla hak kullanmaya kalkışmasından kaynaklanıyor, diye düşünüyor.
Demek istiyorlar ki kadınlar bu kıyafetlerle geziyorlarsa, tecavüz olur. Kıyafetten kast ettiğim de artık mini etek falan değil. Bildiğiniz herhangi bir etek artık. Erdoğan Kadıköy vapurundan inen kadınların kıyafetine karşı tahammüllü olmaya çalıştığından bahsediyor. Biz bu koşullarda yaşıyoruz.
Bülent Arınç, kadınların yüksek sesle gülmemesi gerektiğini anlatıyor.
Bir diğer aynı zihniyet dünyasından şahıs “kadınlar hamileyken dolaşmasınlar” diyor.
Bir başkası, gepegenç bir kadın sokak ortasında tecavüze uğradığında, “o saatte ne iş vardı” diyebiliyor.
Kadın cinayetleri artıyor onlar hala kadını değil sözüm ona “iyi hali olan” erkeği korumaya çalışıyorlar.
CHP’li arkadaşlar bunlara ikna mı? Değillerdir.
Eğer kadınlara yönelik erkeklerin cinsel saldırıları olmasın istiyorsak, bunu kadınların evden dışarı çıkmasını engelleyerek mı yapacağız? Çarşaf mı giymek zorundalar tacize uğramamak için? Rahatsız edilmemek için gülmesinler mi?
Gezecekler evlerinin dışında, istediklerini giyebilecekler, gülecekler de ama erkekler onlara bulaşmayacak değil mi? Doğrusu budur. Bundan öte düşünen CHP’li yoktur tahminimce.
Peki öldürülmemek için kadınlar boşanmaktan vaz mı geçmeli? Korkup susmalı mı? Yediği dayakları sineye mi çekmeli? Mustafa Kemal böyle olmasını mı dilemişti kadınların?
Buna hiçbir CHP’linin “evet” diyeceğini sanmıyorum. 
Ama şunu bilsinler ki AKP’li yöneticiler “evet” diyor.
 
*
 
AKP’li yöneticilere göre kadınlarla ilgili bir sorun olmamasının yolu; kadınların herhangi bir hak talep etmemesi ve herhangi bir hak kullanmamasından geçer.
Onlara göre, bu haklar daha fazla kısıtlanabilirse; kadın cinayeti ve tecavüz gibi sorunlar azalır ya da hiç kalmaz. Yani onlara göre haklar artarsa sorunlar da artar. Azalırsa sorunlar da azalır. Bu iki durum arasında doğru orantı mevcuttur.
Bunu bir CHP’li kabul eder mi? Etmez. Aklı havsalası almaz. 
Peki CHP’li arkadaşlar kadın sorununda böyle güzel düşünürken, Kürt sorununda bunu neden elden bırakıyor?
“Sorun Kürtler hak isteyince çıkıyor” denilir mi? Sorun çıkmaması için “hak istemesinler” denilir mi?
Onlar doğal olarak hak isteyeceklerdir. Buna verilecek cevap “o zaman külahları değişiriz” olamaz.
Kadınlar hak istediği için nasıl öldürülemezse, Kürtler de öldürülemez.
“Bir kadın olarak sus” der gibi, “bir Kürt olarak sus” denilemez.
Eğer kadınlara hak verilmeden  sorun ne iyi çözülür denilmiyorsa; Kürtlere de hak verilmeden sorun ne iyi çözülür denilemez. Akıl, mantık, mukayese varsa denilemez.
Hayatta en hakiki mürşit müspet ilimse, denilemez.

hakanozturk1871@gmail.com