Bir okul yönetiminin ve okul dolusu öğretmenin yapamadığını, o okulun liseli öğrencileri yaptı. Cansel’in intihar etmesine sebep olan gerçekleri açığa çıkaran “liseli” adlı sosyal medya hesabını açan arkadaşlarını, yapılması gerekeni yapıp kadın örgütleri ile bağ kuran bu genç insanları kutluyorum.

İyi ki onlar var, onlar olduğu sürece umut da var.

Cansel’in ve onun nezdinde tüm kadınların umudunu bitirmeye çalışanlar, herkesi susturamıyorlar. Her şey onlardan yanayken bile kazanamıyorlar, çıkıp birileri gerçekleri söylüyor.

Peki ya sonra? Öğrendiğimiz bu gerçekle ne yapıyoruz?

Türkiye’de kadınlara ne oluyor? Cansel’ler neden intihar ediyor?

Ana akım medya iki dakika bunu konuşuyor gibi yapıyor, sorunun gerçek nedenleri ve çözümlerine korkusundan giremiyor. Evet, haber yaptılar, #canseliçinsusma çağrısında bulundular, iyi oldu. Ama konuyu ele alırken bu ölümcül meseleleri, tuhaf sosyal danışmanlık tavsiyelerine bırakıyorlar.

Bu konular politiktir.

Evet politik konular, sosyoloji de gerektirir. Ama içinde sosyoloji de olmayan, vıcık vıcık bir “sosyal hizmet” meselesi değildir.   

Politik sorunları, bir rehberlik dersine dönüştürmeye çalışmayın. O rehberliklerinizi, Cansel’ler hayattayken verseydiniz. Ve etkili olmasını da istiyorsanız, her şeyin içeriğini boşaltan, gerçekleri yasaklayan siyasete itiraz etmeniz gerekirdi.

Ben en çok buna yanıyorum. Şimdi “okulda cinsel saldırı olunca ne yapılmalı?” konusunu uzun uzun tartışıyorlar ya, işte buna yanıyorum.

Ne yapılmalıymış? Bunun cevabı çok mu zor? Liseli gencecik çocuklar biliyor da ne yapılması gerektiğini, erişkin ve eğitimci olanlar mı bilemiyor?

Ne öğretmen öğrencisine ne de herhangi bir kimse, herhangi başka bir kişiye ve diğer canlılara cinsel saldırıda bulunamaz. Cinsel saldırı nötr değildir, cinsiyetlendirilmiştir. Gücü elinde bulunduran erkek egemenliğinin en uç biçimlerindendir. Bir insanlık suçudur. İşkence gibi bir mutlak yasaktır. Bu insanlık suçuna rastlandığı her durumda gerçeği -bir daha tekrarlanmaması için- açığa çıkarmak, tutum almak gerekir.

Bunun bilinemeyecek nesi var?

Cansel’e bunu yapan o öğretmen bozuntusu bilmiyor mu? Bakın, bu adamın “cinsel tacizle mücadele sertifikası” varmış.

Okul yönetiminin bilmemesi mümkün mü? Değil, “okullarının adını korumuşlar”. Adı batsın sizin okulunuzun.

Demek ki, eğitim şart ile olmuyor. Politika şart, sorunu yaratan siyaset ile siyasi mücadele şart. 

Demek ki sorun sadece bilişsel bir mesele değil. Politik tavır alma ve günümüzde elbette cesaret gerektiriyor. Bu yerine getirilemez bir şey midir? Ha, öyle denilirse Cansel’lerin olması önlenemez olur, bir toplum melanetten kavrulur.

*

Cansel neden intihar etti?

Çünkü bugün Zonguldak’ta 22 yaşında bir kadın evinde boğazı kesilerek öldürülmüş bulundu. Çünkü evvelsi gün işkence edilen cansız kadın bedenleri teşhir edildi. Çünkü evvelsi ay Bağdat caddesinde cinsel saldırı oldu, evvelsi yıl Özgecan öldürüldü…

Çünkü Türkiye’yi kadın hak ve özgürlüklerini yok sayan, erkek şiddetini besleyen bir siyaset yönetiyor. IŞİD’ı destekleyen bir siyaset bu, daha ötesi var mı?

Toplumda kadına IŞİD bakış açısını kışkırtıyorlar. Hesap şu; kadınlar ana caddelerde, kuytularda, evde, okulda her yerde kırılsın, dökülsün, başlarına her melanet gelsin. Sonra da bütün bunları “şeriat önler” desinler. Ancak vampir diyebileceğimiz köşe yazarları, Cansel’den sonra böyle yazmaya başladılar bile.

İşte bu intiharın anatomisi budur.

Ana akım medya ise sosyal danışmanlık-rehberlik konuşmaya devam etsin bakalım, nereye kadar…