CHP Gezi Direnişi’nin ardından ortaya çıkan forumlara gelerek diyor ki: “Ben şu ilden-ilçeden belediye başkanı adayıyım, beni destekleyin.”
 
En ufak bir tereddüt yok.

En ufak bir yenilik yok.

Tam bir nerde kalmışlık vurdumduymazlığı.

Ama lafa girerken Gezi Direnişi’ne övgüler yağdırıyor. Direnişi yere göğe sığdıramıyor. Öyle boylu, böyle soylu. İnanılmaz orantısız zeka. Büyük cesaret, kafa tutma…

Sonra?

Sonra, “bilginiz olsun ben adayım”.

Yani?

Hiçbir şey tabii ki değişmedi. Tabii ki değişmeyecek.

Orantısız eski kafa.

 

*

Neden böyle oluyor?

Çünkü CHP her zaman en geniş solun ağababası kabul ederdi kendini, bunun aynen devam ettiğini, etmesi gerektiğini düşünüyor.

Ne yani eski köye yeni adet mi gelecek? “Ayaklar baş mı olacak” lafının CHP versiyonu olarak: “Ayaklarla birlikte ortak aday mı tartışacağız?”

CHP gelir ve ne yapmamız gerektiğini deklare eder, buyurur, biz de yaparız.

Ne var ki bunda şaşılacak?

İşte bunların hepsi Gezi’den önceydi Gezi’den sonra olamayacak.

Ortak aday konusunu CHP ile, CHP bu konuda demokrat olduğu için görüşebilir miyiz?

Bence hayır.

Çünkü CHP böyle bir konuyu demokratça ve uzun vadeli düşünmez.

Mecburen şuraya geleceğiz.

Mecburen CHP dışındaki bütün Gezi Direnişi bileşenleri bir ortak aday çıkarma konusuna yönelecek. Eğer CHP bu süreci hiçbir şekilde dikkate almazsa karşısında yüzde beşten fazla bir güç bulacak. En sonun seçimlere bu iki ayrı oluşumun, ayrı adaylarının girmesi ikisinin de kaybetmesine yol açabilecek.

İşte bu nedenden ötürü CHP ortak aday konularını forumlarla görüşmelidir.

 

*

Kürt hareketi de forumların içinde gerektiği kadar yer alamadı.

Çünkü Kürt hareketi kendine özgü bir sorunun mücadelesini verirken, kendine özgü olmayı aşan nitelikteki bir politik sürece alışamadı.

Kürt hareketi kendi dışındaki solla ilişki kurarken bunu tam anlamıyla bir sorun olarak görmedi. Bu durum solla büyük bir sorun da yaratmadı. Hatta solun bir kısmı Kürt hareketinin tek özgül sorununu kendisi için de tek özgül sorun olarak kabul etmekte yöntemsel bir sakınca bulmadı.

Solla böyle olabiliyor ama genel Gezi Direnişi kitlesiyle böyle olması mümkün değil.

Gezi hepimizin parçalarını aşarak tek bir ortak sorun ve hedef verdi. Bundan sonra muhalefet meselesine el atmak isteyenler o ortak sorun ve hedefe el atmak durumundadır.

 

*

Ergenekon Davası sonuçlandı.

AKP hükümetini korudu ve hükümetine yönelik tehlikenin hesabını sordu.

AKP her zamanki gibi kendine Müslümandı.

İki sonuç yarattı:

Bir, o davada yargılananlar sadece hükümete değil çok cana da kastetmişti ama o suçlarından asla yargılanmadılar.

İki, AKP kendi döneminin darbe teşebbüsünü yargılattırdı ama 12 Eylül’de tam tamına gerçekleşmiş darbenin yargılanmasını bir komediye dönüştürdü. Koskoca darbenin yargılanmasını iki tane yaşlı generalin yargılanmasına indirdi. 12 Eylül’ün devasa zulüm çarkını konu olmaktan çıkardı.