Geçtiğimiz günlerde AKP hükümeti tarafından uzaktan eğitimin devam edeceğinin sinyalleri verildi. AKP bütçe kısma yolunda yeni cevheri, eğitimde buldu.

Pandemiye karşılık önlem olarak sunulan uzaktan eğitim, böyle bir düzende eğitim niteliği taşıyabilecek mi? Buyrun beraber bakalım. Aslında pandemi koşullarında olsak da olmasak da bu koşullar sağlanabilir. Bahsettiğim koşullar ne? Yüz yüze eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin uzaktan eğitimde iyice derinleştiğini, gün yüzüne çıktığını hep beraber yaşadık, gördük.

Uzaktan eğitimin alınabilmesi için her öğrencinin bilgisayara ve internete ihtiyacı oldu. Bu araçlara ulaşamayan veya ulaşmakta zorluk yaşayan hangi öğrencinin bu derdi çözüldü? Pandeminin ilk zamanlarında uzaktan eğitime hızlıca geçildi. Güzel refleks, yanlış hamle. Koşulları biz gençlerin sağlamasını istediler. Her an her yerde “Eğitimde şuradayız buradayız, ne kadar mükemmeliz” diye konuşan hükümet pandemi ile beraber patladı.

Ne mi oldu? İnterneti olmadığı için derslere giremeyen öğrenciler eğitimlerini alamadı. Bilgisayarı olmayan öğrenciler eğitimlerini alamadı. Ekonomik kriz koşullarında öğrenciler de aynı emekçiler gibi yalnız bırakıldı. Biz bize yeteriz diye naralar atanlar o zaman neredeydi?

Sanki uzaktan eğitim almak suçmuş gibi girdiğimiz her sınav ve derste öğrencileri zorlayacak hamleler yapıldı. Sınavlarda süre kısıtlamaları ve önceki soruya geri dönememe, internet kesildiğinde veya sistem çöktüğünde sorumluluğun öğrencilere atılması… Bu saçmalık diyorsunuz muhtemelen.. Evet. :)

Uzaktan eğitim devam ederken özel üniversiteler ücret almaya devam ediyor. Devlet üniversitelerinde okuyan ikinci öğretim öğrencileri harç yatırmak zorunda kalıyor. Üstelik uzaktan eğitim demek devletin eğitimden bütçeyi rahatlıkla kısması demek olacak. 

O halde çözüm net. Biz gençler için eğitim bir yük haline gelmemeli. Uzaktan eğitimde oluşacak fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak mümkün. Uzaktan eğitimle beraber kalan bütçe öğrencilerin derslere ulaşmasındaki zor koşulları düzeltmek üzere kullanılsın. Öğrencilerin eğitime ve eğitim araçlarına erişimi sağlansın. Bilgisayar ve internet ücretsiz olacak şekilde dağıtılsın. Eğitim yüz yüze olacaksa da tedbir için pandemi çadırları kurulsun. Sınıflar ve sosyal alanların koşulları düzenlensin. Yurtlar pandemi koşullarına göre düzenlensin, hiçbir öğrencinin zorluk çekmemesi için gerekli koşullar sağlansın.

Gençleri, emekçileri hiçe sayan iktidar; verilemeyen eğitimin de salgından ölenlerin de açlığa sürüklediği milyonların da hesabını verecektir.