Koca bir yıl işsizlikle geçti. En ufak istihdam ihtimali olan her kurumun kapısında kuyruklar oluşturdu yıllardır iş arayan insanlar. Hangi bölümden mezun olduklarını bile önemsemeden, ne iş olursa olsun, yeter ki evime ekmek götüreyim derdine düştü mezun işsizler.

TÜİK verilerine göre sadece genç işsizlik oranı %27.4 iken istihdam edilen işçilerin sayısında da ciddi azalış var. Ülkenin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik alarm veriyor duyan var mı? İşsizler istihdam beklerken, işe girip para kazanamadan ödemek zorunda oldukları temel ihtiyaçlarına yapılan zamlarla karşılaşıyorlar. Bunca işsiz varken, üretim yapıp onlara istihdam sağlamak zorunda olanlar üç maymunu oynar durumda!

Derinleşen ekonomik krizde mevcut çalışan işçiler her gün işsiz kalmakla burun burunalar. Çalışanlar ise işsiz kalmaları durumunda geçici süre alabilecekleri hakları olan İşsizlik Fonu’na yıllarca ödeme yaptılar. Sahi ne oldu İşsizlik Fonu’na? Gerçekten işsiz kalanlara mı aktarıldı milyarlarca lira? Öyle bir dünya yok. Toplanan milyarlarca liranın sadece 9 milyar lirası işsizlere, 14 milyar lirası ise patronlara ödenmiş.

“Çatıya çıkana atla diyoruz”

Geçen günlerde Trabzon’da bir işsiz yurttaş, AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ayağına gidip her yere başvurduğunu fakat yine de iş bulamadığını söyledi. Ne iş olursa çalışırım diyen yurttaş işsizliğe çözüm bulunmamasından da yakındı haklı olarak. İş bulamayanların çareyi bir yerlere çıkarak intihar girişiminde bulunup sesini duyurmaya çalıştığını ifade etti. Belediye Başkanı'nın cevabı ise “çıkana atla diyoruz, atlıyor” oldu!

Krizle, işsizlikle, yoksullukla boğuşan ve çözümsüz kalınca insanların intihar haberleriyle geçti 2019. Bu intiharlarla ülke çalkalanırken ve hiçbir çözüm üretilmezken işsizlere “atla” diyemezsiniz. Şehrinizde yaşayan herkesin işinden de aşından da sorumlusunuz. Halk, belediye başkanı olun diye oy verdi, patron olun diye değil.

Başkanlık yerine patronluk yapan her belediye başkanı şunu iyi bilsin ki halk sizi seçtiği gibi o koltuklarınızdan indirmesini de bilir.

Seçimlerden önce bolca vaat dağıtanlar nerde? Hani Berat Albayrak 2019’da 2.5 milyon işsize istihdam sağlanacağını söylemişti. Hani istihdam alanında devrim diyordu. Ağustos 2019, %14 ile son 15 yılın en yüksek işsizlik oranına sahip. Damat Berat kocaman bir alkışı hak ediyor. Çünkü hatırlarsanız dövizin uçtuğu ekonomik krizin ciddi ivme kazandığı 2018 Ağustos ayında bile işsizlik oranı %11.1’di. Yani seçim öncesi konuşulan istihdamın, seçim sonrası yerini işsizliğe bırakması tam ‘damat’ işi oldu.

Çok lüzum gördüğünüz Kanal İstanbul için harcayacağınız milyarları, sadaka misali lütfettiğiniz asgari ücrete, EYT’lilere, işsizliğe çözüm için üretime harcayın. 

Peki çözüm?

Çözüm, İşsizlik Fonu’nu teşvik olsun diye patronlara dağıtarak, belediye kapısına iş istemeye gelen işsizi kovarak olmaz. Biz işsizliğin çözümünü biliyoruz. İstihdam yaratmak için kamu işletmeleri kurulmalıdır. Bunun için adım atılmalıdır. Kamu işletmeleri olmadan istihdam yaratmak sadece iktidarın seçim öncesi yalanıdır. 2019 işsizlik oranları da bu yalanın kanıtıdır. İşsizliğin zirve yaptığı bu süreçte sadece patronların işine yarayan işten çıkarmalar tamamen yasaklanmalı. Bu tüm belediyeler için de geçerli olmalı. Tüm işletmelerde ve tüm belediyelerde işten çıkarmalar yasaklanmalı. Bu böyle devam ederse, kamu işletmeleri yerine özelleştirme, patronları besleme sürerse bu işsizler ordusunun altında kalacaksınız.