Iphone 11 izdihamına bakarak ülkede ekonomik kriz yok diyorlar. Daha geçtiğimiz hafta intihar eden kişinin cebinden 1.5 lira çıktığını kim unuttu? Peki oğluna pantolon alamadığı için intihar eden İsmail Devrim’i? Peki ya işlerini, haklarını almak isteyen işçilerin direnişleri günden güne artar ve büyürken, krizi kim görmezden gelebilir?

“Kriz yok keriz var” diye hashtag açan bir güruh, yurttaşların yaşadığı ekonomik krizi nasıl görmezden geliyor? İstiyorlar ki ülkede kriz var diyebilmek için tüm ülke yurttaşları aç gezsin, ekmek dahi alamayacak duruma gelsinler. Ekmek yoksa, ekonomik kriz sadece o zaman vardır denebilir. İphone varsa kriz o zaman yoktur!

Demişti ya AKP’li zat-ı muhterem Akbaşoğlu, “Asgari ücretli günde 3 öğün simit yerse geçinebilir”. “Fasulye pahalıysa yemeyin” diyen Seray Sever’e ya da Bahçeli’nin sebze fiyatları tavan yaptığında “patlıcan kışın pahalıysa yazın yeriz” diye konuşmasına ne demeli? Saflar belli, patronlar ve destekçileri bir tarafta, işçi sınıfı ise diğer tarafta. Milyarlar alanlar, bu ülkeye emek verenlerin ne alıp almayacağı hakkında atıp tutmasını çok iyi biliyor. Simitten fasulyeye, fasulyeden patlıcana, patlıcandan Iphone’a...

İnsanların son çıkan teknolojiden faydalanmak istemesinden veya teknik özellikleri iyi olan bir ürünü satın almak istemesinden doğal ne olabilir? İnsanlar bunlar için para biriktiriyor, daha ucuza satın alabileceği yere gitmeleri de normal değil mi? İnsanların ucuzluğu bekleyip ucuz olana yönelmesi krizin olmadığının değil aksine insanların parasının hesabını yaptığının bir göstergesidir. Buradaki asıl sorun, gelir dağılımındaki eşitsizliktir.

Gelir dağılımı, toplumdaki en tepedeki o bir avuç kesim ve en düşük gelire sahipler (diğer herkes) arasındaki ilişkidir. Ve ne ilginçtir ki (!), Ajans Press'in Avrupa İstatistik Ofisi verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye gelir dağılımı eşitsizliğinde Avrupa 2.'si oldu. İşte gelir dağılımındaki bu eşitsizlik, kapitalizmin ta kendisidir. En düşük gelire sahip olan işçi sınıfı, daha gelişmiş bir telefon almak isteyebilir ve alabilir de. Ama işçi sınıfının zaten Iphone almak istemesi suç, öyle mi? Hele de asgari ücret alıyorlarsa!

Hayır güzel kardeşim. 

Yine yine yeniden; keriz yok kriz var.