Üzerinde sıkça tartıştığımız ve çözüm yolları aradığımız bir konu olan eğitim sisteminin bozukluğu ve adı nitelikli olarak geçen okullarda -ne yazık ki sadece adı öyle kalıyor- eğitimin farklı derecede ilerlediği görülüyor. Bunun yanında eğitim sistemi kadar büyük bir sorun olan konuya değineceğiz.

Okullara başlarken fotokopi parası, temizlik parası, okul logosu vb. birçok şeyden karşımıza yüksek bir tutarda okula kayıt işlemi çıkıyor. Parasız olan eğitim sadece sözde kalıyor desek aslında doğru olmaz mı? Bunlar ülkedeki eğitim sisteminin dışında olan, biz öğrenciler tarafından dile getirilmesi gereken konular. Okullarda bunların yanında öğrenciler açısından rahatsızlık uyandıran ve son zamanda en önemli mesele olarak görülen okul kantinlerine yapılan zamlar var. Ülkede her ne kadar ekonomi bazı kısımlar tarafından iyi olarak görülse de bu olayın sadece öyle görmek isteyenler için doğru olduğunu biliyoruz. Biz ise bunun bize yansıyan büyük sorunlarını çekiyoruz ne yazık ki. Görüldüğü üzere okullar da etkisi altında kaldı bu durumun. Kantinlerde yapılan zamlar her okuldaki öğrenci tarafından konuşuluyor ve kimse bu duruma iyi yönden bakmıyor. Marketlerde, pazarlarda halka yansıtılan zam, okullarda ise kantinler tarafından öğrencilere yansıtılıyor. Amacımız bunu önlemek, sesimizi duyurmak ve kendimizi ifade edebilmenin yollarını bulmak. Unutulmamalı ki okullarda fazla olan ve istenirse sözümüzü geçirebilecek olanlar biz öğrencileriz. Okullara gerek kayıt olurken gerek ise eğitim yılı devam ederken alınan bunca paranın yanında bir de paramız kantinlerde harcanıyor. Yapılan zam basit olarak görünse de öğrenciyi etkileyecek düzeyde. Her okulun kantininde fiyatlar değişiklik gösterir fakat fiyat aralıkları genelde aynı ve birbirine çok yakındır. Örnek verirsek bir öğrencinin okulda çay ve tost alması 5 - 6 lira gibi bir fiyata denk gelir.

Biz artan fiyatlardan haberdarız, biz öğrenciyiz ve olanları biliyoruz. Bu durumu eleştirmek doğal hakkımız. Bu sistemdeki yanlışları göstermek ve gözler önüne sermek bizim elimizde. Mevcut durumumuza gelirsek en iyi açıklaması: Sömürülüyoruz. Bizler yaptıklarımız karşısında para alan veya para talep edenler değiliz. Sadece eğitimimize devam ediyoruz ve bu durumdan, artan fiyatlardan rahatsızız.