Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu anda çağdaş bir yaşam yok mu?

Erdoğan’ın ziyaretin peşi sıra yaptığı bir mitingdeki açıklamasına göre bu sorudan kastı; yollar, okullar ve köprüler... Bunların Başkanlık Sistemi ile bir alakası yok. Maddelerin hiçbiri yol, okul veya köprü yapımının önünü açmıyor. Kaldı ki; 2005’te 57 olan devlet üniversitesi sayısı, 2016’da 117’ye; 24 olan vakıf üniversitesi sayısı da 65’e çıkarıldı. Sonuç: Her 4 gençten biri işsiz, işsizlik rakamlarıysa son 7 yılın zirvesinde. Çağdaşlığın simgesi olarak lanse edilen üçüncü köprü için İÇTAŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu’na günlük 40 bin TL kazanç vadedildi. Şu an günlük kazanç 13 binler dolayında. Aradaki bu fark için hazine garantisi verilmiş durumda. Yani vatandaşın cebinden çıkacak bu para.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu gensoru mekanizması Parlamento’nun çalışamaz hale getirilmesidir

Gensoru nedir? Başbakan’dan ya da herhangi bir bakandan, bir sorun ya da izlenen politika ile ilgili açıklama istenmesidir. Cumhurbaşkanı’nın şöyle bir cümlesi de var orada: “Parlamenter sistemde toplam 484 gensoru verildi. 4 gensoru kabul edildi, geri kalanı reddedildi”. Bahsedilen 4 gensorudan 2’siyle Süleyman Demirel ve Mesut Yılmaz başbakanlığındaki hükümetler düşürüldü. 484’e 4 oranı göze işlevsiz gözükebilir. Ancak gensorular; bakanların hukuk dışı uygulamalarının günyüzüne çıkarılması için bir araçtır, kontrol mekanizmasıdır. Başkanlık sistemiyle bu mekanizma kaldırılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sezer ve Ecevit kavga etti, ertesi gün Türkiye ekonomisi 6 milyar dolar çöktü

7 Haziran seçimlerinde AKP tek başına iktidar olamadı ve 1 Kasım seçimlerinde istikrar vaat etti. 1 Kasım’da AKP tek başına iktidara geldi. Ne oldu? Dolar 4 Lira’yı gördü, euro 4 Lira’yı çoktan geçti. Bu dönemde Türkiye ekonomisi 7 yıldan sonra ilk kez daraldı. Üç uluslararası kredi derecelendirme kurumu Standard & Poor's (S&P), Moody's ve Fitch Türkiye'nin kredi notunu düşürdü ve düşürmeye devam ediyor. Rusya ile yaşanan kriz, Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 30,8'lik bir azalmaya sebep oldu. 1 TL=1 dolar iddiasından geldiğimiz nokta burası oldu. Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında da hiç bir anlaşmazlık yaşanmadı, tersine Cumhurbaşkanı ipleri eline aldı. Yine de ekonomi söylenenin aksine son yılların en kötü seviyesine düştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kemal Kılıçdaroğlu yalan söylediği sürece eleştirilir

Hayır Çadırı’ndakiler Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili haberlerde her gün aşağılayıcı ifadeler kullanılmasından yakınıyor. Erdoğan da cevap veriyor: “Kemal Kılıçdaroğlu yalan söylediği sürece eleştirilir”. Çok uzağa gitmemize gerek yok. Çok yakın zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa değişikliğine ilişkin bir mitinginde “Cumhurbaşkanı’nın Meclisi fesih yetkisi yok. Nerede var gösterin” demişti. AKP’nin ‘20 Soruda Yeni Anayasa’ kitapçığında bu yetkinin olduğunu anlatan maddeyi yarinhaber.net ortaya çıkardı. Demokrasi İçin Birlik’in açıkladığı son rakamlara göre ise Erdoğan’ın ulusal kanallarda yer alma süresi 10141 dakikayken, CHP’nin süresi sadece 2737 dakika. Vergilerimizle ayakta duran TRT’de ise Cumhubaşkanı’na 321 dakika yer verilmişken, CHP’ye bir dakika bile verilmedi. Sizce eleştiri, yalan söyleme kıstasına göre mi yapılıyor?


*Yarın Dergisi'nin 1. sayısında yayınlanmıştır.