Sevgili kararsız kardeşim,

ister AKP’ye oy vermiş ol, ister MHP ya da başka partiye, ister sağcı ol, ister solcu, eğer bu ülkenin geleceğini gerçekten düşünüyorsan bana sadece 2 dakika kulak ver.

Beni, yani hayır diyenleri sana düşman olarak gösteriyorlar biliyorum ama diyorum ki anayasada değiştirilmek istenen maddelere birlikte bir göz atalım, sonra ülkenin iyiliğini kim istiyor kendin karar ver. 

Değiştirilmek istenen en önemli maddeleri senin için özetledim ama yine de aklında soru işareti kalırsa sonradan uzun hallerine bakman iyi olur.

Başlayalım;

Cumhurbaşkanı, bakanları tek başına ve Meclisin onayı olmadan atayabiliyor ve ayrıca bakanları denetleme yetkisi Meclisin elinden alınıyor. Yasama organı olan meclisin, Yürütme organına dönüşen Cumhurbaşkanı üzerinde denetimi kalmıyor ama tersine Cumhurbaşkanı Meclis üzerinde her güce sahip oluyor. (Madde 87)

Diyelim Cumhurbaşkanı bir kanunu veto etti; Meclisin geri göndermesi neredeyse imkansız. Ayrıca hem mecliste partisinin yasama gücü var, hem Cumhurbaşkanı kararname ile Meclis gibi kanun çıkarabiliyor. Bütün bu yetkiler onun elinde toplanınca Meclis tamamen etkisizleşiyor. (Madde 89)

Meclis ara veya tatilerde artık sadece Cumhurbaşkanı tarafından toplantıya çağrılabiliyor, acil bir duruma bile Meclis kendisi karar veremiyor. (Madde 93)

Tüm Yürütme ve Yasama yetkileri Cumhurbaşkanına veriliyor ama milletvekilleri Cumhurbaşkanına doğrudan soru bile soramıyor, monarşilerde, kraliyetlerde olduğu gibi ancak yardımcılarına sorabiliyor. (Madde 98)

Cumhurbaşkanı hem en yüksek yetkilerle donatılıyor, hem de soruşturma için 3'te 2 oy gerektiğinden yargılanması neredeyse imkânsız hale geliyor. Bu görev süresi bitince de ve kişisel suçlar için bile geçerli. (Madde 105)

Cumhurbaşkanı tek başına OHAL ilan edebiliyor (Madde 119)

Anayasa mahkemesine Cumhurbaşkanı 4 üyeyi doğrudan kendi atıyor, 3'ünü kendi partisi seçiyor, 3'ünü kendi atadığı YÖK öneriyor kendisi seçiyor, 5'ini Yargıtay ve Danıştay öneriyor yine kendisi seçiyor. Anayasa Mahkemesi'nin tüm üyelerini Cumhurbaşkanı belirliyor diyebiliriz. (Madde 146)

HSYK’da da durum benzer. Özetle en yüksek yargı kurumları olan HSYK ve Anayasa Mahkemesinin üyelerinin tümü taraflı bir parti başkanı olan Cumhurbaşkanının, yani sadece bir kişinin belirlediği üyelerden oluşuyor. (Madde 159)

Son olarak Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini denetleyebiliyor Gel gör ki OHAL koşullarında dava açılamıyor. Ve şaka değil zaten Cumhurbaşkanı tek başına OHAL ilan edebiliyor.  (Madde 148)

İşte maddeler bu şekilde sevgili kardeşim, abicim, ablacım. Sana propaganda yapanlar maddeleri farklı anlatıyorlar, biliyorum. Vaktin olursa maddelerin uzun hallerine de bakmanı tavsiye ederim, neye oy vereceğinden emin olman önemli. 

Ben sana hayır de demeyeceğim. Yapılmak istenen değişikliği gerçekten anlarsan doğru kararı vereceğini biliyorum.