Almanya Başbakanı’nın Türkiye’yi ziyareti hep sorunlu oluyor. Bu defa da yine esas konular unutulurken, siyasi önemi olanlar konuşulmuyor. Bu defa polemik konusu ’İslamist terör’. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’in İslamist terimi ile terör kelimesini birlikte kullanmasına hemen itiraz etti. Merkel’in cevabı ise, bir dilbilimci için önemsenmeyecek bir konu değil. Merkel, İslamist derken neyi işaret ettiğini, Kant’tan, Hegel’den süzülerek gelen bir mantıkla kullanıyor. Konu o kadar basite indirgenmemeli, popülist bir dile ihtiyaç olmamalı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendi taraftarlarına tek yanlı bir mesaj göndermek istemesi anlaşılır bir şey ama Avrupa’da bütün televizyonlarda, radyolarda, gazetelerde bu terim kullanılıyor. Kendi ülkenizde başınızı kuma gömebilirsiniz, yine de size dünyadan gelen cevap aynı olacaktır. Çünkü ’Maalesef Dünya dönüyor.’

Türkiye Silahlı Kuvvetleri, yüz yıldır, Almanya’dan aldığı silahlarla kendini yenilemektedir. ABD’den hibe olarak aldığımız, 2. Dünya Harbi’nden kalma tanklar, artık yürüyemeyecek noktada iken, gene Almanya imdada yetişmiş ve Türkiye’ye leopar tanklarını vermişti. Şimdi de bu tanklarla Suriye’de kabadayılık yapılıyor.

Türkiye’de yeşil politika yaparken her zaman silahlara karşı olduk. Silahlar ülkeleri azdırır ve barışı yok eder. Son yirmi yıldır Ortadoğu’nun haline bakınız. Her ülkenin elinde başka ülkelerde üretilmiş silahlar var. Bu silahlar için Ortadoğu adeta bedava deneme tahtası ve reklamı olarak kullanılıyor. Rusya da füze denemeleriyle buna katılıyor. Hollywood filmlerine taş çıkaran tatbikat alanları oluşturuluyor. Sonuç malum; milyonlarca mülteci başka ülkelere kaçmak zorunda kalıyor. Bu mülteciler üzerinde ahlarla vahlarla söylemler kuruluyor ama gözle görülen sonuç; yok edilen şehirler, kültürler ve doğa oluyor.

Bu duruma herkes üzülüyor gözüküyor ama ciddi bir ‘barış’ konusunda milim ilerlenemiyor. Türkiye için durum çok kötü, aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık misali; ne ileri ne geri, tam bir bataklıkndurumu söz konusu. Suriye’den çıkış yok aslında!

Gene Ortadoğu’da en az iki yüz yıllık bitmeyen bir paylaşmanın içindeyiz. Oyuncular farklı amantakımlar aynı. Silah ticareti tam gaz. Türkiye önce İngiltere Başkanı’na 100 milyon poundluk uçaknsiparişi verdi şimdi de Almanya’dan Tornadolar üzerine bir alım söz konusu. Öte yandan ABD’nin yeninbir takımla sahaya çıkarken maçları ertelemeyeceği ortada. ABD’nin Türkiye’ye verdiği uçaklar konusunda bir problem var ki, Türkiye diğer ülkelerden uçak almak için girişimlerde bulunuyor. 

Durum hal böyleyken, ’yetmez ama evetçiler ‘ bu sefer ‘Hayır’ diyerek, Alman gazetelerinde boy gösteriyor. Böylece Türkiye sol tarihine indirdikleri darbeyi unutturacaklarını zannediyorlar.

Bu ziyaretten medet uman başkaları da var. Herkes Merkel’e, “Eleştir onu!” diyor ama Merkel ne yapsın. Kendi ülkesi bu sene seçime gidiyor. Merkel de herkese mavi boncuk dağıtma peşinde. Aynı Almanya Yeşilleri gibi! Onlar da önce Türkiye’ye silah satışına itiraz ettiler ama sonra gördüler ki, otomobil ihracında olduğu gibi, Almanya’nın refahı ve istihdamı bu satışlara bağlı. Dolayısıyla seslerini yükseltemediler. Bu ziyaret, Türkiye’de demokratikleşme isteklerine hizmet etmez belki ama Almanya’da Türkiye üzerine daha gerçekçi tartışmalar yapılmasına yarar, yaramalı.