Medyatik deyişle, Kaçkarlar'da sular durulmuyor; geçen yıl YEŞİL YOL'U durduran Hemşin ülkesi insanları şimdi de yeni bir macera ile sınanıyor; şelalesi ile ünlü Polovit Vadisi’ne, Yenilikçi Yöntemlerle Turizmin Geliştirilmesi Programı çerçevesinde, macera parkuru inşa ediliyor.
Proje, Rize Doğa Turizmi Master Planı'nın parçası ve sahibi de Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKAP). Macera parkurunu yapan şirket ise, doğa gezileri ve çevre konularına hassasiyeti ile tanınan BUKLA Turizm.
Polovit Macera Parkı’nın Yeşil Yol ile ilişkisi, sadece patron kuruluşlarının ortak olmasından gelmiyor; Yeşil Yol üzerinde tespit edilen potansiyel turizm merkezleri arasında Polovit Şelalesi de var.
15 gündür köyüm Cinciva'dayım. Polovit bizim köyümüze de ait. İki günde bir şelaleye gidiyorum. İnanılmaz derecede güzel bir vadi burası. Bölgenin en iyi balı Polovit Vadisi'nde yetişiyor. Yani vadi insanlardan önce arılara, ayılara ait.
Elbette ki insanlar da günübirlik gezmeye gelebilir, piknik yapabilir ama gelin görün ki, macera parkı vadinin tek piknik alanına yapılıyor.
Kuşların cıvıldadığı koru da şimdi bir şantiye, bir ekskavatör; bir lokanta inşaatı temeli var. Beton mikserleri yaylagit çiçeklerini ezmiş. Ortalık beton atıklarla dolmuş.
Şantiye kulübeleri, tuvalet şirketin niyetinin kötü olduğunu söylüyor; “geldim, gezdim, gördüm” sloganı ile ünlü şirketin gelip, görüp, s.çacagından korkuluyor.
Yeşil Yol'u durduran Fırtına İnisiyatifi, vadiye hassasiyetini ve şirkete tepkisini şu cümlelerle dile getiriyor; Fırtına İnisiyatifi maceracı şirketi, ünlü sloganının gelecekte; “gittim, gördüm, sictum” olarak anımsanmaması için, gerekli ve kendine yakışan duyarlılığı göstermeye, yaptığı bu yanlıştan dönmeye davet eder.
Ekoloji hareketinin öncülerinden Savaş Emek'in 1990'lı yılların başında dile getirdiği kehanet, Hemşin ülkesinin Polovit Şelalesi'nde tutuyor; gittik, gördük, yok ettik.
Polovit ayılarının, arılarının bir ricası var; lütfen maceracı şirkete bir mesaj atıp der misiniz: Fırtına zaten macera!