Hemşin ülkesinde gözümüz yolda aklımız Yeşil Yol’dayken Dokuz8 Haber’den çağrı aldım; Ordu’ya gelin, Yurttaş Habercisi olun.
Kaçkar'ın eteklerine kar yağmış, Yeşil Yol ekskavatörlerinin kardan temizlediği yayla yolları yeniden beyaza boyanmış... Çinçiva'da yolun kenarına oturup gelip geçen yol araçlarını izliyordum.
DSİ'nin yeşil renkli bir tarihleri geçti. Üstünde, gene yeşil renkli bir ekskavatör yüklüydü.
Aynı anda dokuz8 haber ajansında Aykut....
Alyanak'tan Ordu'ya YURTTAŞ haberciliği eğitimi toplantısına davet etti.
Yeşil renkli ekskavatörü bir dostuma havale edip Ordu'ya hareket ettim.
İstanbul'dan Hemşin'e giderken, sabahın erken saatlerinde Ordu'yu uyku ile uyanıklık arasında görürdüm. Bu kez toplardan bindiğim sallantılı minibüs sayesinde Ordu'ya yukardan baktım. 2 numaralı minibüs şoförünün sert manevralarına karşı denge sağladıkça, küçücük sokakları, evleri ve harika körfez manzarası ile başka bir Ordu gördüm.
Minibüs şoförü ile ev kiraları hakkında muhabbete başlayınca hem sert manevralar azaldı, hem de ev kiralarının ucuzluğu yol gerginligimi geçirdi.
Otel, yerleşme, tanışma derken; ilk eğitimimi de Gökhan Biçici hocadan aldım. Artık cep telefonunu fotoğraf çekerken yatık tutuyorum.
Ertesi güne benim için çok büyük bir iletişim aracı kurulumu ile başladım. Dokuz8 Haber Yurttaş Ajansı ile bağımı kuracak telgrafın telefonuma indirilmesinin temeli atıldı.
Üç günün sonunda da, tüm seminer katılımcılarının yardımı ile telegrama bağlandım. Akabinde Gökhan Hoca Dokuz8 Haber Ajansı Projesi'ni anlattı. Daha sonra da beşer kişilik gruplara ayrıldık ve ajansa vereceğimiz haberi hazırladık.
Bizim oturumumuzda önerilen haberlerin tümü bir şekilde Yeşil Yol ile ilgiliydi. “Yurttaş habercileri Yeşil Yol’a karşı” başlıklı bir haber hazırladık.
Cuma günü ilk oturumda Psikolog Dr. Serap Alptekin Travma Haberciliği'ni anlattı.
Günün ve tüm eğitimin en yıldızlı öğretmeni Yıldıztar'dan Homofobi ve Transfobi'yi dinledik.
Hak Haberciliği'ni anlatan Pınar İlkiz üç saat süren, nefes kesen bir atölye çalışması yaptı.
Güventürk Görgülü'nün anlattığı “Haber Nedir? Haberin Kısa Öyküsü” sunumu ilginçti; klasik haberciliğin kült önermesi 5N1K'nın pabucunu internet haberciliği dama attı.
Alternatif Bilişim Derneği'nden Oktut Murat Yılmaz “İnternette Bilgi Veri ve Haberleşme Güvenliği'ni” anlattı. Üç saat süren eğitimden iki şey öğrendim; birincisi Tor denen siteden uzak duracağım ve ikincisi bütün anlatılanları anlayabilmek için bir bilgisayar alacağım.
En son oturumda Soydaner Gündoğdu Yurttas Haberciliği için “Temel Fotoğraf Eğitimi” verdi. Seminerin son oturumunda cep telefonu ile resim çekerken nesnenin ekrandaki görüntüsünün üstüne dokunarak netleşme yapıldığını öğrendim.
Sonuç olarak üç günde çok yoğun bir eğitime tabi tutuldum, telegrama formatlandım. Bakalım bütün bu çabalar 60'lık bir gazeteci olma heveslisini “yurttaş habericisi” yapacak mı?
Dokuz8 Haber Ajansı Projesi’nin İstanbul ve Akdeniz seminerlerine katılmanızı öneririm.