Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, I?stanbul'un fethinin 563. yıl do?nu?mu? için Yenikapı Miting Alanı’nda “Fetih Şöleni” düzenledi. Şölen’de, 563 kişiden oluşan Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği ve Osmanlı Tarihi Birliği özel bir gösteri sundu. Türk Yıldızları uçuş yaptı. 

Kutlama için dünyanın en büyük 3D Mapping sahnesi kuruldu. Özel gösteride; gerçek çekim, 3D animasyon, gerçek boyutlu gemi modelleri, büyük boyutlu dönem toplarının modelleri ile “Fetih” yeniden canlandırıldı.

Erdoğan bu kişisel gösterisi için tam 65 milyon TL harcadı! Türkiye’de fethedemediği %50’nin yerine İstanbul’u tekrar fethetmeye çalıştı! 

Şölen’de aynı zamanda, 9 bin polis, 5 helikopter, 1 denizaltı, 1 fırkateyn, 3 sahil güvenlik teknesi ve 27 polis dedektör köpeğiyle üst düzey önlemler de alındı. 

65 milyon TL, “Şölen” için harcanan para. Yani 50 bin emekçinin bir aylık maaşı toplamı. Ülkede emekçiler maaşlarını alamazken, aileler çocuklarının karınlarını doyuramazken “Fetih Şöleni”ne 65 milyon lira harcansın! 

Bugün bir ailenin açlık sınırı bin 385 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 512 lira. Asgari ücrette 1300 TL. Yani bugün ayda eline 1300 TL den fazla para geçmeyen yurttaşlar açlık sınırında yaşıyorlar; ayda eline 4 bin 512 TL geçmeyenler ise yoksulluk sınırında. 

İstatistikler nüfusun %70’inin yoksulluk sınırında yaşadığını ortaya koyuyor. “Fetih Şöleni”ne harcanan 65 milyon lira ise yoksulluk sınırının 14 bin 407 katı! 

65 milyon liraya neler yapılabilir?

Yaklaşık 36 bin öğrencinin harç parası karşılanabilir. Yaklaşık 50 bin işçinin-özellikle de parasını alamayan işçilerin- maaşları ödenebilir. 50 yataklı 5-6 tane hastane açılabilir. Öğrenim süreleri boyunca 8 -10 bin TL arasında borçlanan yaklaşık 8 bin 125 öğrencinin borcu silinebilir. Bunlar sadece birkaç örnek. 

Zonguldak’ta maden işçileri maaşlarını alamadıkları için açlık grevindeydi

Geçtiğimiz günlerde Zonguldak'ta 120 maden işçisi, Ocak ayından itibaren ücret alamadıkları için 4 Nisan’da iş bırakmıştı. Kısa bir süre sonrada açlık grevine başladılar. Maden işçilerinin verdiği mücadele ise kazanımla sonuçlandı. 

Bir maden işçisinin ortalama maaşı 1600 TL yani “Fetih Şöleni”ne harcanan 65 milyon lira ile 40 bin 625 işçinin ücreti ödenebiliyor! Ancak hükümet emekçinin parasını ödemek yerine, Saray’a 650 milyon lira maliyet çıkartılan, kütüphane ve opera çukuru olan dev bir konser salonu yaptırılmasını planlanıyor! 

Saray’ın aylık gideri 21 milyon TL iken bu parayla 240 bin kişinin 1 aylık temel giderleri karşılanabiliyor. 

1300 TL’ye çıkartılan asgari ücret geri alınıyor!

Geçtiğimiz aylarda asgari ücrete yapılan zammın maaşlardan her ay 100 lira kesilmesine neden olacak BES(Bireysel Emeklilik Sistemi) gündemdeydi. Hükümet, bu sistemde yaptığı bu mevzuat değişikliği ile asgari ücretten 100 TL kesecek ve maaşlar 1007 TL'ye düşecek. 

Yakında hayata geçmesi beklenen uygulamayla 45 yaş altı 13 milyon çalışanın tamamı sisteme entegre edilecek, maaşlarından aylık 100 TL otomatik olarak kesilecek. Böylece devletin kasasına fazladan milyarlar girecek. Bırakın asgari ücreti, daha fazla paraya bile tam anlamı ile karnını doyuramayan aileler şimdi daha da sefalete sürüklenecek. Ama, AKP hükümetinin tanıtım gideri adı altında sadece iki ayda harcadığı para 11 milyon TL ve bu miktar sadece çiçek ve yemek parasına harcandı!

Yerine getirilen tek vaad olan asgari ücret zammı sıfırlanıyor

AKP hükümeti paraları savura dursun geçtiğimiz günlerde ameliyat parası bulamadığı için 5 yıldır yatalak olan bir vatandaş hayırseverlerden yardım beklediğini açıklamıştı!

Ve bu vatandaşın tek ihtiyacı olan 9 bin lira. “Fetih Şöleni”nde harcanan 65 milyon lira bu paranın 7 bin 222 katı!

Emekçiler, üç kuruş para için sağlıklarını bozacak kadar kötü koşullarda çalışa dursunlar hükümet yerine getirdiği tek vaadi olan asgari ücret artışını geri alacak!

Asgari ücretin sıfırlanması ne anlama geliyor?