İnşaat-Sen Koordinasyon Kurulu, Arabistan'da DY Yapı inşaatta çalışan ve Koronavirüs nedeniyle Türkiye'ye dönmek isteyen işçilerin sesinin duyulması için, medyaya yaptığı çağrıda şu ifadeleri kullandı:

"Cidde'deki arkadaşlarımızın hakkını verin, dönüşlerini sağlayın

Arabistan’ın Cidde kentinde DY Yapı çalışanı 200 inşaat işçisi arkadaşımızın mahsur kaldığı haberi dün sendikamıza ulaştı. Bir süredir takibimizde olan DY Yapı Cidde şantiyesinde işçiler 3 aydır hakedişlerini alamıyorlardı. DY Yapı salgın sebebiyle inşaatı durdurduğunu ilan etti. Ama yürüttüğü usulsüz faaliyetlerden dolayı işçi arkadaşlarımızın ülkeye geri dönüşlerini gerçekleştiremiyor.

20 gün boyunca konsolosluktan haber bekleyen arkadaşlarımız yaptıkları açıklamayla olayın tüm yönlerini kamuoyuyla paylaştılar.

Yurtdışı şantiyelerinde yaşanan bu sorunlara çalışma bakanlığı ve ilgili konsolosluklar derhal el atmalıdır. Bu firmalar halk sağlığına, işçi sağlığına tehdit oluşturuyor. Sağlıksız koşullarda işçileri bekletmek ne demek? 200 işçinin hakedişini iki ay boyunca ödemeyen DY Yapı kime veya kimlere güveniyor?

Hiçbir yerde, hiçbir inşaat işçisi yalnız değildir.

Dünyanın öbür ucunda da olsa hiç kimse inşaat işçisinin hakkını yiyemez, sağlığını tehlikeye atamaz. Onlar seslerini diğer işçi kardeşlerine mutlaka duyurmayı başarır. Bu noktada birliklerini sağlayan Cidde DY Yapı’da çalışan inşaat işçileri tarafların derhal harekete geçmesini istiyor. Bırakın 10 günü arkadaşlarımızın 1 gün dahi o terkedilmiş şantiyede sağlıksız şartlarda tutulmaları suçtur.

İşçi arkadaşlarımız üzerine düşeni yaptı. Birlik oldular, seslerini gür şekilde haykırdılar. Şimdi tüm işçi dostlarının, medya kuruluşlarının Cidde DY Yapı işçilerinin sesine kulak vermesini istiyoruz.

-Sorunun çözümü için yetkililer derhal adım atmalı.
-İşçilerin hakedişleri eksiksiz ödenmeli.
-Ülkeye dönüşleri ücretsiz derhal sağlanmalı."