12 Mart askeri darbesinin 48. yılında Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği(Adam-Der)’nin çağrısıyla bugün Kadıköy’de bir araya gelindi.

Adam-Der, 12 Mart 1971 askeri darbesine, tüm darbelere, diktatörlüklere ve faşizme karşı bugün (12 Mart) Kadıköy İskele Meydanı’nda Şehir Tiyatroları Haldun Taner Sahnesi önünde bir araya geldi.

Yapılan açıklamada savaşa karşı barış ve demokrasi talepleri dile getirildi. Açıklamada “barış içinde bir arada yaşamak için 31 Mart’ta gereken yanıtı verme” çağrısı yapıldı.

Dönemin işkence merkezlerinden biri olan İstanbul Erenköy’deki Zihni Paşa Köşkü’nün bulunduğu Kuşluk Parkı’na Kadıköy Belediyesi tarafından İşkence Kurbanlarına Saygı Anıtı dikilirken, eski askerler önceki yıllarda açıklamalarını burada yapıyordu. Ancak bu sene burada açıklama yapılması Valilik tarafından engellendi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sol muhalefet sıkıyönetim balyozuyla ezildi. Devrimci gençler, aydınlar, sanatçılar zindanlara dolduruldu, işkencelerden geçirildi, kurşuna dizildi, asıldı; sol yayınlar yasaklandı, yakıldı.

Ülke çapındaki solkırım, kışlaya da yansıdı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden 600 dolayında subay, astsubay ve öğrenci asker, işkenceden geçirilerek, işsizler ordusunun saflarına atıldı.

15 Temmuz askeri darbe girişiminin bastırılmasıyla ülkemiz iç savaşın eşiğinden döndü. Ne yazık ki, 15 Temmuz askeri darbe girişimi ‘Allah’ın lütfu’ sayılarak bu kez sivil darbe yapıldı, tek adam diktatörlüğü kuruldu.

Ülkemiz bugün Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi adı altında fermanlarla yönetilmektedir, TBMM işlevini kaybetmiştir. TBMM ve mahkemeler hak arama kapısı olmaktan çıkmıştır. TBMM kendi üyelerine bile sahip çıkamaz haldedir.

Yargı organları tek adam diktatörlüğünün tam denetimi altındadır.

Üniversitelerde geçmiş darbe dönemlerindekini kat kat aşan sayıda akademisyenin görevine son verilmiş; hiçbir idari soruşturma olmaksızın 130 bin dolayında kamu görevlisi işten atılmıştır.

Tek adam diktatörlüğüne biat etmeyen yüzlerce medya kuruluşu kapatılmış, cezaevlerindeki gazeteci yazar sayısı 100’ü geçmiştir.

12 Mart 1971 darbesi ‘sosyal uyanış ekonomik gelişmeyi aştı’ gerekçesiyle yapılmıştı. 12 Eylül 1980’de darbeci Genelkurmay Başkanı, garsonun bile kendisinden fazla maaş almasından yakınarak sendikal hakları kısıtlamış, patron sendikasının başkanı da ‘Yirmi yıldır işçiler güldü, şimdi gülme sırası bizde’ diyerek sevinmişti. Bugün de yürütmenin başı ve AKP Genel Başkanı, yerli yabancı patronların rahat edebilmeleri için grevleri yasaklamakla övünmektedir.”