EHP İstanbul Sosyalist Bağımsız Adayı Özge Akman, 2011 yılında özelleştirilen Kartal-Cevizli Tekel Fabrikası önünde açıklama yaptı. Akman AKP’nin bir yandan Tank-Palet fabrikasını özelleştirirken diğer yandan tanzim satış noktaları kurmasındaki tutarsızlığa dikkat çekti. Tanzim satış noktalarının önünde oluşan kuyruklara ilişkin “Şu anda iktidarda İsmet İnönü mü var?” diye sordu. Özge Akman ayrıca tüm emek verenlere ‘kapitalizmin cenazesini kaldırma’ çağrısında bulundu.

Annesinin ve babasının birer Tekel işçisi olduğuna dikkat çeken Akman, AKP’nin bütün kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT’leri) bir bir sattığına dikkat çekti.

“Ben bu Tekel yuvasında büyümüş bir Tekel işçisi anne babanın çocuğuyum. Bizim bütün hayatımız bu yeşiller içerisindeki Tekel arazisinde geçti. Bu arazinin içindeki yuvalarda büyüdük biz. Bu görmüş olduğunuz Tekel gibi SEKA’yı, Petkim’i, Türk Telekom’u, Kardemir’i, Şeker Fabrikalarını aklınıza gelebilecek tüm KİT’leri bir bir sattılar.”

“TEKEL’İN SATILMASI YALNIZCA BİR FABRİKA SATIŞI DEĞİL, BÜTÜN İMKANLARIN TARİHE GÖMÜLMESİ”
EHP İstanbul Adayı Akman, Tekel arazisinin satışının yalnızca bir fabrikanın satışı anlamına gelmediğine işaret etti. Akman’a göre bölgede yaşayan emek verenlerin devlet aracılığıyla ulaşabilecekleri bütün imkanlar, Tekel’in satışıyla birlikte tarihe gömüldü:

“Tekel arazisi sadece bir fabrika anlamına gelmiyor. Bu bölgede yaşayan tüm insanların bu arazi içerisinde yaşayabilmesi anlamına geliyor. Bir kamu arazisi içinde devletin birçok olanağına ulaşabilmesi anlamına geliyor. Anne-babaların çocuklarını güvenle bırakabilecekleri yuvaların var olabilmesi anlamına geliyor. Yani kadınların işsiz bırakılmaması anlamına geliyor. Çocukların güvenle büyümesi anlamına geliyor. Bu satışlarla görüyoruz ki sadece bir fabrika satılmadı. Birçok olanağı bu yeşille birlikte satarak tarihe gömdüler. Biz bugün bunun tersine çevirilebileceğini de biliyoruz. Tekel özelleştirilirken alkışlayanların bugün tanzim satış noktalarını da alkışladıklarını görüyoruz.

ARSIZLIKTA SINIR YOK: HEM TANK PALET’İ SATIYORLAR HEM TANZİMLE SEÇİM YATIRIMI YAPIYORLAR
Akman, AKP’nin bir yandan Sakarya’daki Tank-Palet Fabrikası’nı satarken bir yandan tanzim satış noktaları açması arasındaki tezat ilişkiye şu sözlerle dikkat çekti:

“Eğer kriz yoksa dün bu KİT’leri özelleştirenler bugün neden tanzim satış noktalarını kuruyorlar? Seçim sürecinde ekonomik krizin konuşulmamasını istiyorlar. seçim sürecinde ekonomik krizi halkın gündeminden düşürmek istiyorlar. Biz, tanzim satış noktalarını başından itibaren savunduk, sonuna kadar da savunuyoruz. Ancak biz, AKP iktidarının tutarsızlıkları gibi hem Tank Palet'i satacaksın, hem bu ülkenin KİT'lerini satacaksın hem de topluma, sanki ucuza gıda üretebiliyormuşsun numaralarıyla seçim yatırımı yapacaksın. Bu tutarsızlığa kesinlikle inanmıyoruz.”

“ŞU AN İKTİDARDA İSMET İNÖNÜ MÜ VAR?”
Tanzim satış noktalarının önünde oluşan kuyruklara dikkat çeken Akman, “Şu an iktidarda İsmet İnönü mü var, AKP mi var?” diye sordu:

“Bugün görüyorsunuz, tanzim satış noktalarında büyük kuyruklar oluştu. Biz buradan sormak istiyoruz: Şu an iktidarda İsmet inönü mü var, yoksa AKP mi var? Bu pahalılığı, bu yoksulluğu, bu işsizliği marketçi, soğancı, fırıncı döverek, onları terör ilan ederek çözemezsiniz. Temel gıdanın üretimi yapılmadığı, ucuz olmadığı sürece, satışı da ucuz olmayacaktır. Bu manipülasyonun sürdürülebilmesi de imkansızdır.”

“Temel gıdayı üretirken tohumunu ithal eden, üretimde kullanılan mazotu ateş pahası olan, bunun ulaştırılmasında yine mazota, ulaşımına dünyanın parasını veren bir üretim biçiminde temel gıdanın üretimi yapılmadığı, ucuz olmadığı sürece, satışı da ucuz olmayacaktır.”

“KİT’LERİ ÖZELLEŞTİRİP BETONA YATIRDILAR”
AKP’nin KİT’leri özelleştirerek sıcak parayı betona yatırdığını ifade eden Akman, özelleştirmelerin daha fazla yoksulluk, pahallılık ve işsizlik anlamına geldiğini söyledi:

“Bu ülkede kamu eliyle, devlet eliyle üretilen tüm değerlerin tek tek satılması demek bugün de Tank Palet’in satışında gördüğümüz gibi ülkenin her geçen hiçbir üretimi olmaksızın daha fazla borçlanması daha fazla yoksullaşması daha fazla pahalılaşması daha fazla işsizleşmesi demek. Bugün ağızlarına bile almak istemedikleri, hiç anmak istemedikleri ekonomik kriz demek. Bu KİT’lerin satışından gelen o sıcak paraların her birini betona, kendi sermayelerine yatırdılar. Kendi sermayedarlarını zenginleştirdiler ve kendilerini zenginleştirdiler.”

“BURASI HALKIN KULLANABİLDİĞİ BİR ALANKEN ŞİMDİ SADECE PARASI OLANLARIN EĞİTİM ALABİLDİĞİ BİR YER HALİNE GELDİ”
Özge Akman, Tekel arazisinin özelleştirilmeden önce tüm halka bir açık alan olduğunun ama şimdi sadece parası olanların eğitim alabildiği bir özel üniversiteye dönüştürülmesinin altını çizdi. Akman’ın sözleri şu şekilde:

“Kamuya ait olan bu Tekel arazisini sattılar. Bu arazi şimdi bir özel üniversite. Sadece parası olan çocukların, parası olanların çocuklarının okuyabildiği bir özel üniversite. Dün burası Cevizli halkının kullanabildiği koca bir yeşil alanken, bugün sadece parası olanların eğitim alabildiği bir yer haline geldi.

“SEN NEDEN İŞSİZ BIRAKILAN HALKIMIZDAN OY BEKLİYORSUN?”
Erdoğan’ın Sivas mitinginde işçileri azarlamasını hatırlatan Akman, halka “Benden bir şey beklemeyin” diyen Erdoğan’a “Sen neden işsiz bırakılan halkımızdan oy bekliyorsun” diye sordu:

“Görüyoruz ki mitinglerde, kadro isteyen halkımıza partili Cumhurbaşkanı dönüp de diyor ki "Benden bir şey beklemeyin" Madem öyle, madem senden bir şey beklemeyecek, Sen neden işsiz bırakılan halkımızdan oy bekliyorsun? Bize bunu yanıtlasın. O zaman işsiz bıraktığı halkımızdan oy da istemeyecek.”

“KAPİTALİZMİN CENAZESİNİ KALDIRMAK İÇİN TÜM EMEK VERENLERİ HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ”
AKP’nin kapitalizmi kendi çabalarıyla ayakta tutmaya çalıştığına dikkat çeken Akman, tüm emek verenlere ‘kapitalizmin cenazesini kaldırma’ çağrısı yaptı:

“Bugüne kadar tüm KİT’leri özelleştirenler bu toplumda üretimi ortadan kaldırıp tüm geliri dışa bağlayanlar ülkeyi dış borçla başbaşa bırakanlar yani bu ülkede kapitalizmi kendisine göre sürdürmeye çalışanlara şunu söylüyoruz: Türkiye’de kapitalizm ölmüştür, Cenazesini kaldırmak için tüm emekçileri tüm emek verenleri harekete geçmeye çağırıyoruz.”