Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) 2018 – 2019 eğitim-öğretim döneminde yurtlara yerleştirilen üniversite öğrencisi sayısını açıkladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi'nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu yazılı soru önergesini Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu yanıtladı.
 
Yapılan açıklamaya göre 406 bin 15 öğrenciden 319 bin 233'ü yurtlara yerleşti ve 86 bin 782 öğrenci açıkta kaldı.
 
Öte yandan Bakan Kasapoğlu tüm yurtların iki yılda bir Baknalık tarafından görevlendirilen müfettişler tarafından teftiş edildiğini söyledi:
 
"Ayrıca, yurtlarımızda bulunan tüm tesis ve işletmeler yurt müdürlerince görevlendirilen, yurt müdür yardımcısı veya nöbetçi personel tarafından her gün, yurt müdürü başkanlığında yurt müdür yardımcısı ve bir yönetim memurundan teşekkül ettirilen bir komisyon tarafından ayda en az iki defa denetlenmektedir. Yapılan denetimlerde karşılaşılan eksiklik ve aksaklıklar giderilmektedir."

"Yılda iki kez AFAD ile tatbikat yapılıyor"
 
Tüm yurtlarda "Sivil Savunma Amiri" görevlendirildiğini belirten Bakan Kasapoğlu, "Gerekli planlar güncellenerek deprem, yangın vb. afetler konusunda personele ve öğrencilere her yıl eğitimler verilerek yılda iki kez AFAD İl Müdürlükleri ile birlikte bina tahliye tatbikatları da yapılmaktadır" dedi.

5 yılda 451 öğrencinin bursu kesildi
 
Öte yandan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ'ın üniversite öğrencilerinin KYK ile yaşadığı sorunlarla ilgili de sorularını yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanlığı, son 5 yılda devlet yurtlarından "süresiz çıkarılma cezası" almaları nedeniyle bursları kesilen öğrenci sayısının 451 olduğunu belirtti. 
 
Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK), 81 il, 239 ilçe ve Kuzey Kıbrıs'ta olmak üzere toplam 781 yurtta, 689 bin öğrenciye barınma imkânı sunuyor. Yatırım programında 158 bin 302 kapasiteli 181 adet yurt projesi bulunun Bakanlık, yatırım ve kiralama programı dahilinde, 2021 yılı sonuna kadar yurt kapasitesini 881 bin 238'e ulaştırmayı hedefliyor.