İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ortak kuruluşu olan İZBAN'da şirket bürokratları ile Türk İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine bugün sabah saatlerinde grev başladı.

6 aydır süren 4. dönem toplu iş sözleşmelerinde şimdiye kadar 63 maddelik taslağın işçiler açısından önemli olan 24 maddesinde anlaşmaya varılamadı. Demiryol-İş Sendikası'na üye işçiler ilk yıl için yüzde 27 net, ikinci yıl ise enflasyon oranında zam verirken İZBAN yönetimi bütün sosyal haklar dahil yüzde 22 zam önerdi. İşçilerin 112 günlük ikramiye talebine karşı İZBAN bürokratları 95 gün ikramiye önerdi. Yine işçilerin talepleri arasında olan sürüş ve vardiya tazminatı taleplerinde da anlaşma varılamadı. Bunun üzerine işçiler greve başladı. Demiryol-İş sendikası, sabah saat 10:00'da Alsancak Garı önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Hüseyin Ervüz yasal sürelerin tamamını barışçıl yollardan anlaşmak üzere kullandıklarını belirterek "En baştan beri tüm iyi niyetimizle sürdürdüğümüz görüşmelerde işverenimiz maalesef çalışanlarını mutlu edecek, en azından enflasyondan koruyacak kadar dahi bir ücret zammı teklif etmemiştir. İZBAN işçisi 1 Ocak 2018'den bu yana ücret zammı almadı. Son 1 yıllık enflasyon %21,62, Ocak ayından bugüne kadar geçen 11 aylık dönemin enflasyonu ise %20,80 olmuştur. İşverenimizin teklif ettiği kümülatif zam önerisi yaklaşık %21 ve 2018 Aralık sonuna kadar geçerli olacak, yani 20,80 enflasyonun üzerine daha 7 aylık enflasyon gelecek. Teklif edilen zammın ücretlerimizi sadece enflasyona karşı koruması için bugünden sonraki 7 aylık enflasyonun binde 2 olması gerekiyor. Demiryol-İş Sendikası olarak aranızda 7 aylık enflasyonun binde 2 olacağına inanacak herhangi birinin olduğunu düşünmüyoruz. Bunun dışında hepinizin bildiği gibi şu an ülkemizde asgari ücret zammının en az enflasyon oranında olması konuşuluyor. Ülkemizin önde gelen ekonomi uzmanlarının enflasyon beklentilerinin % 30'ları aştığı, kredi faizlerinin % 35'lere dayandığı ortamda, üyelerimizin karınlarını doyurmaya dahi yetmeyecek 1.850 TL-2.500 TL aralığındaki ücretlerle çalışmalarına rıza göstermeyeceğimizin tüm kamuoyunca bilinmesini isteriz. Bizim bu teklifi kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

İZBAN'da makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olarak çalışan 343 işçi de greve çıktı. 40 istasyona ve 136 kilometreye ulaşan İZBAN’da günde 400 bin civarında insan taşınıyor. Grev sürerken, İZBAN yönetimi grev kırmak amacıyla taşeron 5 makinistle uzun aralıklarla seferleri sürdürmeye çalışıyor.