Milyonlarca vatandaşın özgürlük ve demokrasi için meydanlara döküldüğü Gezi direnişinin üzerinden 5 yıl geçmesinin ardından, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da savcılık tarafından bir soruşturma dalgası başlatılmıştı. Gezi soruşturması kapsamında, geçtiğimiz günlerde ifadeye çağrılanların yanı sıra bu kez de Emekçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sibel Uzun ile iki EHP yöneticisi ifade vermeleri için emniyete çağrıldı.

Geçtiğimiz günlerde yine Gezi kapsamında yürütüldüğü belirtilen soruşturma için Taksim Dayanışması'ndan isimlerin ifade vermeleri istenmişti. Dosyada gizlilik kararı bulunduğu bilinirken; ifadeye gidenlerin ise önlerine 70 sayfalık bir dosya konulduğu, telefon görüşmeleri, tweetler ve basın açıklamalarının sorulduğu açıklanmıştı.

Gezi daha önce de yargılanmak istendi, ancak açılan davaların çok büyük kısmından beraat kararları çıktı. Ceza verilen davalarda ise ya üst mahkeme tarafından kararlar bozuldu ya da itiraz süreçleri devam etmekte. AKP iktidarı tarafından ceza kesilmek istenen, ne olduğu bilinemeyen bir "dış güçler" ile ilişkilendirilmeye çalışılan Gezi eylemlerinden hukuki anlamda da suç yaratılmaya çalışılması, hele de Gezi'nin üzerinden 5 yıl geçtikten sonra yeniden bir soruşturmanın başlatılması kamuoyunda da tepki çekiyor.