Kadın cinayetlerine, şiddete, istismara, tüm şiddet ortamının sistematikleşmesine, eşitsizliğe, ayrımcılığa, krizin giderek derinleştirdiği yoksulluğa ve güvencesizliğe karşı Türkiye’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde kadınlar talepleriyle birçok ilde alanlara çıktı.

Kadın Meclisleri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kadıköy'de bir araya geldi.

Öldürülen kadınların yakınlarının da katıldığı eylemde konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, Türkiye'de bu yıl 393 kadının cinayete kurban gittiğini söyleyerek , “Türkiye'nin her neresinde olursa olsun hiçbir kadın şiddetin, tehdidin, tacizin karşısında asla yalnız yürümeyecektir" dedi. Kav “Kadın cinayetlerini, ekonomik şiddeti, baskıyı durduracağız" diye konuştu.

Kadın Meclisleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kadıköy'de Süreyya Operası önünde toplandı. Polis ekiplerinin yürüyüşe izin vermemesine tepki gösteren kalabalık, basın açıklaması yaptıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Kanseri yendi katilini yenemedi 

Annesinin erkek arkadaşı tarafından öldürülen Ecem Balcı'nın babası Gökhan Balcı, başka Ecemler ölmesin diye mücadeleye devam edeceğini söyleyerek, “Kızım çok pozitif çocuktu. Kanser hastalığını bile ciddiye almazdı. Benim çocuğum kanseri yendi, katilini yenemedi. Annesinin erkek arkadaşıydı. Bilmedi. Hiç beklemediği kişi tarafından öldürüldü çocuğum" dedi.

Olayın peşini bırakmayacağım 

İntihar süsü verilerek öldürülen Şule Çet'in babası İsmail Çet kızının öldürüldüğünün Adli Tıp raporlarında ortaya çıktığını hatırlatarak, “Ben kızımın babası olarak mücadele edeceğim. Asla bu olayın peşini bırakmayacağım" diye konuştu.

Kadınları köle gibi görmeyin

Silahla vurularak yaşamını yitiren Buse Palandöken'in babası Nihat Palandöken de, “Bugün 'Kadına şiddete hayır' diyoruz. Kadınları köle gibi görmemelerini istiyorum" dedi.

Öldürülen kadın sayısı her yıl yükseliyor 

CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin her yıl arttığını kaydederek, “Bu sayı sadece resmi olan yargıya intikal etmiş sayıdır. Bunun dışında bu sayının daha da yüksek olduğunu görüyoruz. Anadolu'nun dört bir yanında bu meselelerin yargıya intikal etmediğini de görüyoruz. 393 kadının öldürülmesi sayısı çok yüksek. Dünya ortalamasının üzerindeyiz. Bunun kötü tarafı da her yıl yükselmiş olması" diye konuştu.

Kadın Meclisleri 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde 21 ilde eylemlerde buluştu

Kadın Meclisleri, kadınların kazanımlarının iktidar tarafından hedef haline getirilip geriye götürülmesine, kadını aile içine hapseden politikalara, ekonomik şiddete, giderek artan kadın cinayetlerine, baskılara karşı bugün İstanbul'da öldürülmüş olan kadınların aileleri ve şiddet gören kadınlar ile birlikte 'Yaşam hakkımızı kazanacağız' diyerek eylemdeydi. Bunun yanı sıra  Ankara, İzmir, Aydın, Balıkesir, Bolu, Çanakkale, Çorum, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Karabük, Kırşehir, Konya, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Sivas ve Tekirdağ'da da “Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz” diyerek kadınlarla buluştu.