10 Ekim Ankara Katliamı'nın firari sanıkları için yapılan yargılama Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. 37 aydır firari olan 16 IŞİD'li sanık ile takip edilmesine rağmen yakalanmamasından sorumlu kamu görevlilerinin olmadığı duruşmada, sanık sandalyeleri boş kaldı.

Katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları ve yaralılar adalet talebini yinelerken, avukatları da firari sanıkların yakalanmamasından sorumlu olanlar hakkında suç duyurusundan bulunulmasını istedi.

Duruşma öncesi açıklama yapan Avukat Mehtap Sakinci Coşgun,“Bu yargılanmanın düzgün yapılması için Ankara Adalet Sarayı önünde olmaya ve 10 Ekim katliam davasının sürecini izlemeye devam edeceğiz” dedi.

10 Ekim 2015’te Emek, Barış ve Demokrasi mitingi öncesinde IŞİD’in Ankara Garı önünde gerçekleştirdiği saldırıda 103 kişi hayatını kaybetmişti. Ankara Gar Katliamı davasında 3 Ağustos 2018 tarihinde verilen kararda 19 tutuklu sanık hakkında mahkumiyet kararları verilirken firari 16 sanığın dosyası ayrılmıştı.

Mezapotamya Ajanısı'nın haberine göre Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin salonu yetersiz kaldığı için duruşma 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonu’nda görülüyor. Duruşma öncesi Ankara Adliyesi önünde bir araya gelen sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve 10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin yakınları kısa bir açıklama yaptı. Açıklamayı kurumlar adına 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği 10 Ekim-Der Başkanı avukat Mehtap Sakinci Coşgun yaptı. 

Adalet sağlamak için daha yolun başında olduklarını kaydeden Coşgun, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz aylarda tutuklu sanıkların yargılanması sonuçlandı ve adalet beklentileri karşılanmadı. Bugün başlayarak ve toplamda bir gün sürecek yargılama için salonları doldurmamız gerekiyor. Bugün, 10 Ekim 2015'te garda hayatını kaybedenlerin aileleri olarak buradayız. Bu katliam davasında firar olan 16 sanık hakkında açılan dava için bugün buradayız. Çok fazla söze gerek yok yaklaşık 2 yılı geçen bir yargılama sürecine şahit olduk. Bu yüzden bu yargılanmanın düzgün yapılması için bundan sonra da, sonraki süreçlerde de Ankara Adalet Sarayı önünde olmaya ve 10 Ekim katliam davasının sürecini izlemeye devam edeceğiz."