Türkiye ekonomisinin kur krizinin ardından 3. çeyrekte hızlı şekilde yavaşlamaya başladığı belirtilen raporda "Çift haneli enflasyon, borçlanma maliyetlerinde yüksek artış ve yavaşlaşan banka kredileri, büyük olasılıkla hanehalkı satın alma gücü, özel sektör tüketimi ve yatırmlar üzerinde baskı yaratıyor, yurt içi özel sektör talebinde ağır bir daralmaya neden oluyor" değerlendirmesi yapıldı.

Açıklanan vergi indirimlerinin tüketimde geçici bir artış sağlayacağının ifade edildiği raporda, çok yüksek olan faiz oranlarının otomobil, beyaz eşya gibi pahalı ürünler için borçlanmayı engelleyeceği ve yavaşlatacağı aktarıldı.

'Türkiye ekonomisi 2019'da yüzde 2 daralacak'

"Türkiye ekonomisinin 2019 ortasına kadar her çeyrekte daralmasını bekliyoruz" ifadeleri kullanılan raporda, Türkiye ekonomisinin 2018 yılında yalnızca yüzde 1,5 büyüyeceği ve 2019'da yüzde 2,0 daralacağı tahinlerine yer verildi. Raporda yüksek enflasyon ve kredilerde beklenen yavaşlamanın büyümeyi engelleyeceği vurgulandı.

'Enflasyondaki yükseliş sürecek'

Yıl başında yüzde 10 civarında olan ve ekim ayında yüzde 23,5'e yükselen enflasyonun önümüzdeki birkaç ay yükselmeye devam edeceğini tahmin eden Moody's, 2020 yılı boyunca enflasyonun çift hanelerde kalmaya devam etmesini beklediklerini de ifade etti. Moody's Türkiye'de enflasyonun 2018 sonunda yüzde 27,0, 2019'da yüzde 18,0 ve 2020'de yüzde 12,0 olacağını tahmin etti.

'ABD ve Çin arasındaki ticari sürtüşme bir süre daha devam edecek'

Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye ve Arjantin ekonomilerinin küçülmesiyle Çin'in yavaşlamasının 2019'da G-20 gelişen piyasalar büyümesini aşağı çekmesini bekliyor.

Raporda ayrıca, ticaret savaşlarının sadece ABD ve Çin değil, Japonya, Güney Kore ve Almanya gibi açık ekonomileri de etkileyeceği kaydedildi. Moody's, Çin ve ABD arasında yaşanan ticari sürtüşmelerin bir süre daha sürmesini bekliyor.