Erdem’in yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Cezaevi’nin kaşısında bulunan binada bugün görüldü.

Duruşmaya tutuklu Erdem’le birlikte tutuksuz sanıklardan, Karşı’nın eski imtiyaz sahibi Turan Ababey, eski çalışanlar Emre Erciş, Mehmet Bozkurt ve Kutlu Esendemir katıldı.

Erdem’in annesi Hüsniye ve babası Hasan Erdem de duruşmayı izledi.

‘Tutuklanacağımı biliyordum’

Erdem, dört ay sonra ciddi bir mahkeme heyetinin karşısında savunma yapmaktan mutlu olduğunu belirterek gazetede yayımlanan bazı yazılarını okudu.

Erdem, bir yazısında ‘cemaat’in tehlikeli olduğuna işaret ettiğini dile getirerek şunları söyledi: “Esasında devletimizden bir madalya bekliyordum. Madalya beklerken kendimi cezaevinde buldum. 15 Temmuz darbe girişimini beş yıl önce haber verdim. ‘Postmodern darbe yaklaşıyor’ diye bir makale yayımladım. İstanbul 35’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandım. Tutukluluğa itirazımın ret gerekçesi olarak ’15 Temmuz’un bir daha yaşanmaması’ yazıldı. Ben siyasi tutukluyum. Tutuklanacağımı biliyordum. Beni utandıran şey, FETÖ’den tutuklanmamdır. Beni bir tarikata bağlı olarak tutuklayacaklarsa Adnan Oktar tarikatından tutuklasalarmış. Oranın mürit yapısı bana daha uygundu (!)”

‘Gizli tanık beyanlarıyla iddianame yazıldı’

‘FETÖ‘ bağlantısı gerekçesiyle kapatılan Cihan Haber Ajansı’na giderek gizli görüşmeler yaptığının iddianamede belirtildiğini söyleyen sanık Erdem, “Bu görüşmelere ilişkin video, HTS kayıtları bulunmamaktadır. Gizli tanık beyanlarından yola çıkılarak böyle iddialarda bulunulmaktadır” dedi.

Haberleşme programı ‘ByLock’ kullanmadığını, Bank Asya’da da hesabının bulunmadığını dile getiren Erdem, iddianamenin sadece gizli tanık ifadelerinin üzerine kurulu olduğunu savundu.

‘FETÖ’cüler sigara içmez’

Erdem’in bu fotoğrafı ‘CHP’li vekil FETÖ yurdunda’ denerek sosyal medyada paylaşılmıştı.

Erdem, 12 Eylül darbesinde dedesinin dükkanın yanmasının ardından İstanbul’a gittiklerini, Alevi olmaları nedeniyle kendilerinin küçükken uyarıldığını anlatarak şöyle devam etti: “Hayatımda tarikat deneyimim oldu. Orta okulda sigara içmeye başladım. Menzil dergahında sigara ve çay içiliyordu. Rahat sigara içmek için oraya gidiyordum. Sosyal medyada kafamda tekkeyle fotoğraf yayımlandı. Elimde iyi ki sigara görünüyordu. Ahmet Hakan ‘Hiçbir FETÖ’cü sigara içmez. Zehir içer ama sigara içmez’ diye bir yazı yazdı. O olaydan öyle kurtulduk. Hiçbir FETÖ’cünün, şakirtin elinde sigara göremezsiniz.”

Erdem, “Gizli tanığı ben afişe etmedim. Sosyal medyada vardı. Kendisi de tweet attı. ‘Beni gizli tanık yapmışlar’ dedi. Attığı tweet’i bana danışmanım söylemişti. İlk kim deşifre ettiyse ona bakalım. Tarihlere bakalım, paylaşımlara bakalım” ifadelerini kullandı

Erdem, 28 Haziran’ı 29 Haziran’a bağlayan gece gözaltına alınmış, aynı gün tutuklanmıştı.

Erdem hakkında ‘FETÖ’ye bilerek ve isteyerek yardım etmek’ ve ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek’ suçlamalarından dava açılmıştı. Karşı gazetesinin eski genel yayın yönetmeni de olan Erdem’in davası gazete çalışanları hakkında açılan davayla birleştirilmişti.

Erdem’in 22 yıla kadar hapsi isteniyor.