HDP’nin yazılı açıklamasına göre, avukatları aracılığıyla Medya Haber TV’nin sorularını yanıtlayan tutuklu Demirtaş, ekonomik krizin çöküşün ilk aşamaları gibi göründüğünü dile getirdi.

“Çünkü krizin nedenleri çok daha yapısaldır. Brunson ile ilgili bir mesele değildir” diyen Demirtaş, üretim durup dışa bağımlı hale gelindiğini, toplumun etkilerini daha ağır biçimde yaşayabileceğini kaydetti.

Demirtaş, partilerin yönelik yargı kararlarının politik olduğunu, hukukla alakası bulunmadığını öne sürerek hukuki mücadelelerinin sürdüreceklerini ifade etti.

‘Erken seçim’ tahmini

HDP’li siyasetçi şunları kaydetti: “Önümüzdeki yerel seçimler AKP iktidarının bundan sonraki varlığını ve yokluğunu belirleyecek önemli sonuçlar doğurabilir. AKP seçimden kayıpla çıkarsa ülkede erken seçim gündeme gelebilir. HDP açısından da kayyum siyasetine ve irade gaspına karşı halkın kendi özyönetiminde ısrarının ve demokrasiden karar kıldığının göstergesi olacaktır.”

‘Sandıktan soğutmaya yönelik’

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Teröre bulaşmış kişiler sandıktan çıkarsa kayyım atarız” sözlerini de değerlendirdi.

Demirtaş şunları kaydetti: “Bir kez daha halkı kayyumlarla tehdit etmek ve halkın iradesini yok sayma iradesidir. ‘Nasıl olsa seçimden sonra kayyum atanacak’ diyerek halkı sandıktan soğutmaya çalışıyorlar. Hiç kimsenin bu şekilde düşünmemesi lazım. Halkımız sadığa gidip özgür iradesini yansıtmalıdır. Sonrasında da iradesinin arkasında duracak bir irade kararlılığı göstermelidir. Başka türlü bu kayyum siyasetinin çöktüğünün bütün dünyaya anlatmamış oluruz.”

HDP bağlantılı Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) çok sayıda belediyesine terör gerekçesiyle kayyıma atanmıştı.

‘Muhafazakar adaylar listede yer alsın’

Demirtaş, ‘halkın sevdiği, dürüstlüğünden, bağlılığından, çalışkanlığından ve yeteneğinden kuşku duyulmayan, değerlere bağlı halkla iç içe olan isimler’in aday gösterilmesini istedi.

 

HDP’li siyasetçi, ‘Kürt partilerle ittifak çerçevesinde, farklı siyasi geleneklerden bu kriterlere uygun adaylar ile özellikle muhafazakar tabanın temsiliyetini sağlayacak adayların en güçlü şekilde listelerde yer alması gerektiğini’ dile getirdi.