Her geçen gün artan sağlıkta şiddet olaylarının ardından İstanbul’da hekimler sağlıkta şiddet olaylarına karşı greve çıktı. İstanbul Aile Hekimleri Derneği’nin (İSTAHED) çağrısıyla düzenlenen greve İstanbul Tabip Odası da destek verdi. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde toplanan aile hekimleri ellerinde karanfillerle İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.

Ne olmuştu?

2 Ekim’de Psikiyatri Uzmanı Dr. Hikmet Hacıosman çalıştığı hastanede eski bir hastası tarafından silahlı saldırıya uğramış, Hacıosman kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine İstanbul’da Dr. Aydan Angay “Şiddete karşı nöbetteyiz” sloganıyla eylem başlatmıştı. Ardından Ankara’da hekimler bir araya gelerek sağlıkta şiddet yollarını tartışmış, Sinop’ta ise bir hekimin yaptığı eyleme onlarca kişi destek vermişti.

Sağlıkta şiddet olayları yeni değil. Türk Tabipler Birliği ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası uzun süredir bu konuyu gündeme getirerek sağlık emekçilerini koruyan bir yasanın bir an önce çıkarılması gerektiğini vurguluyor. Fakat bu konuya ilişkin AKP’den herhangi bir somut adım gelmiş değil. Hacıosman’ın katledilmesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM’nin ilk gündeminin sağlıkta şiddet olacağını söylese de somut adım gelip gelmeyeceği merak konusu.