Belediye başkanları, devlet temsilcileri, cumhurbaşkanlığı... Kongre: 2020’de demokrat sosyalistler, ülke çapında her düzeyde aday çıkartmalıdır.

2020’de ABD tarihsel bir fırsata sahip olacak: İlk demokrat sosyalist başkanını seçebilecek ve insancıl, barış yanlısı, çevresel olarak sürdürülebilir bir ülke olarak yoluna devam edecek. Açıkçası Bernie Sanders’ın başkanlık kampanyası demokratik sosyalizm için büyük bir nimet. Başarısı ülke politikasında tektonik bir değişim yaratacak. Bir dizi makul fikir önemli ölçüde sola kayacak, ve Sanders’ın başkanlığı demokratik sosyalizmi bir gecede olağan bir fikir haline getirecek.

Ancak başkanlar bir şeyleri kendi başlarına elde edemezler. Bu Barack Obama’nın en ciddi yanlışlarından biriydi: Seçildiğinde, kendi örgütlenme aygıtını tasfiye etti ve kayıtsız liberal programın bile iç yüzünü görmek için gerekli olan bir tür kalıcı halk tabanı koalisyonunu hiç kurmadı.

Demokratik sosyalist başkan arkasında bir harekete ve mümkün mertebe sol bir kongreye de ihtiyaç duyar. Bu nedenle sosyalistler Sanders’ın başkanlığını başarıya taşıyacaksa, 2020 için tutkulu bir hedef belirlemeliler: Her düzeyde sosyalist adayların olmayacağı bir seçim olmamalı.

Her 435 temsil koltuğundan biri. Her 33 senato koltuğundan biri. Ancak 50 yöneticinin ve 7383 yasa koyucunun birçoğu orada. Duxbury’deki köpek yakalayıcı bile. Demokratik olarak tartışmaya açık güç pozisyonu her neredeyse sosyalistler bir seçenek olarak oraya konulmalıdır.

Neden her yer? Neden sadece sosyalistlerin kazandığı yerler değil? İlk neden basit: Çünkü demokrasiyi gerçekten ciddiye alıyorsak, her kişinin daima sosyalizmi seçme seçeneği vardır. En azından insanlara gerçek seçenekleri verene kadar, onların gerçek tercihlerini bilemezsiniz. Demokratlar bazı bölgeleri ‘uslanmaz’ olarak niteleyip üstlerini çizerek ciddi yanlışlar yaptılar. Kazanılabilir yarışlarda bazen aday çıkarmayı bile başaramadılar.

Genellikle hangi bölgenin gerçekten kazanılabilir olduğunu önceden tahmin edemeyiz. Demokrat sosyalist bir yargıç (Franklin Bynum), demokratlar tarafından yerel yargıçların kökten temizliğinin bir parçası olarak Houston’da seçildi. Kısa süre önce, her yerde olandan daha fazla sayıda insanı ölüm hücresine gönderen Houston’ı (idam cezasının başkenti) hatırlayalım. Yarışın sadece yüzde 10’luk bir kısmını kazansan bile ya da bu sadece şans bile olsa hükümette sol temsiliyeti önemli ölçüde ilerletmiş olursun.

Her yerde aday göstermek önemli çünkü sol düşünce her yerde popüler -birçok cumhuriyetçi seçmen bile ‘Medicare for all’ (Herkes için tıbbi bakım sigortası) kampanyasını destekliyor-. Ancak insanlar seçimlerini sadece oy pusulası üzerinde gördükleri arasından yapabiliyor.

Ülke çapında demokrat sosyalistlerin aday çıkarılmasının bir başka nedeni: Seçim kampanyaları sadece kazanmayla ilgili değildir. Aynı zamanda birer eğitim aracıdırlar. Bu nedenle Eugene Debs başkanlık için yarışa katıldı. Demokratik sosyalist fikirleri daha önce hiç duymayan insanlara tanıtmak için bir fırsattı bu. Adayın seçmenle yaptığı her konuşma bir etki bıraktı: “Sosyalistler benimle konuşmayı yeterince önemsiyor” fikri ortaya çıktı.

DSA (Democratic Socialists of America) üyesi, Maryland Temsilciler Meclisine yeni seçilen Vaughn Stewart, seçmenlerin ona itibar etmesinde en önemli faktörün onlarla konuşması olduğunu söyledi. Stewart aslında kişisel bağların fikirlerden daha çok önem taşıdığını düşünüyor. Eğer ki DSA adayı sizin evinize gelen ve ihtiyaçlarınız hakkında konuşan biriyse, o aday genellikle sizin oyunuzu alır. Diğer yandan, eğer DSA’den kimse boy göstermiyorsa muhtemelen DSA adayı kazanamayacaktır.

Seçimler sadece demokratik sosyalist politika hakkında bilgilendirme için bir fırsat sunmaz, aynı zamanda bu politika çevresinde örgütlenme imkanı verir. Başka türlü tanışamayacak insanlar bu sayede birbirleri ile tanışır. Politikayla hiç alakadar olmayacağını düşünen insanlar aniden içlerindeki örgütleyiciyi keşfederler. Ve politizasyonun bu ilk aşaması, seçimlerin de ötesinde örgütlenmelere yol açar. Aslında bu tamamen Sanders’ın 2016’daki adaylık yarışında olan şeydir: Bernie’nin kampanyasıyla heyecana kapıldıktan ve harekete geçtikten sonra, ülke çapında birçok sayıda insan DSA’e ve diğer taban örgütlenmelerine katıldı ve şimdi seçimlerin de ötesinde sendika örgütlenmesi, ekonomik konutlandırma ve göçmen hakları kampanyaları gibi farklı meseleler etrafında örgütleniyorlar.

Eğer ki Sanders’ın başkanlık gündeminin şirketsel çıkarlar tarafından yapılan kaçınılmaz propaganda savaşı karşısında bir başarı şansı olsa sadece seçimlere bağlı olmayan taban örgütlenmeleri kurmak kritik derecede önemli olacak. Sanders’ın kendisi bu konu ile fazla alaka kurmuyor, ancak kurmalı.

Bu adaylar Sanders’ın başkanlık kampanyasına kendileri destek olacaklar: Demokratik sosyalist aday yarışsa ve kaybetse bile genel seçimlerde Sanders için çalışma yürütecek insanları bir araya getirmiş olacak.

Bu nedenle sosyalistler o ‘kırmızı’ bölgelerde de aday çıkartmalı. Kırmızı bölge genel seçimlerde herkes tarafından alınabilir bir durumda olduğunda, kırmızı bölgedeki seçmenler bile o bölgeye ‘hafifçe bir vuruş’ yapmayacaklar, asıl ülkeyi ‘sallamaya’ destek olacaklar.

Sosyalistlerin daha önce seçimlerle ilgili başarıları oldu. Önceden ABD’de 1000 seçilmiş sosyalist resmi görevli vardı. Eyalet meclisindeki sosyalistler geçmiş bir tasarıyı uygulamaya koymuşlardı. Milwaukee’nin sosyalist belediye başkanı 24 sene boyunca görev yaptı. Wall Street Journal, Vito Marcantonio’dan Ron Dellums’a kadar ABD’deki sosyalist kongresel temsilcilerin tarihinin etkileyici tartışmalarını yayımladı. Ülkenin bir ticari gazetesinin “Sosyalistler kongreye yabancı değil” itirafı dikkate değer. Ancak ne sonuç çıkardığına dikkat edelim.

Tamemen yeni bir hareket ya da parti için olan talepleri körleştiren ikili parti sistemimiz, soldan gelen popüler yeni önerileri kucaklamak için yeterince karşılık verici ve esnek olduğunu kanıtladı. Sosyalistler tarafından arka çıkılan yaşlılık maaşı ya da asgari ücret gibi fikirler kısa süre içinde ana akım liberal yönelimler olarak görülür oldu.

Buradan şuna gelirsin: Eğer sosyalistler ‘kaybederse’ kendi fikirlerini ana akım yapmayı başardıkları içindir.

Tabi ki başarılı olmak önemlidir. DSA, genel seçimlerde üçüncü partinin "baltalayıcı" hale gelme ihtimali olan adayları yerine demokratları öncelemeyi yeğledi. Biz, Demokrat Parti içindeki münakaşaların, ilerici nedenleri otomatik olarak zedelediği merkeziyetçi argümanları benimsememeliyiz. Birilerinin kendilerine meydan okuma cesaretlerini kırmak amacıyla bu statükoya bağlı kalanların kullandığı bir numaradır.

Demokrat sosyalistlerin yarıştığını ve kazandığını gördük. Alexandria Ocasio-Cortez, demokratik düzenin zannedilenden daha savunmasız olduğunu ortaya koyuyor. Kongredeki  iyi finanse edilmiş ve uzun yıllar hizmet veren tepe parti, cesur bir sol politik ajandayı merkeze alarak ve sonrasında da seçilmek için harıl harıl çalışarak kaynak farkını kompanse eden 28 yaşındaki bir barmen tarafından devrildi. Şimdi Alexandria Ocasio-Cortez’lere her yerde ihtiyacımız var.

Virginia’daki Lee Carter’dan, Somerville, Massachusetts’de solun egemenliğine yol açan  kent meclisi görevlilerine kadar örnekler görüyoruz. Genel ve yerel seçimler kritik.

Sadece bu yılki DSA destekli başarılı adayların ve halk oylamalarının listesi çarpıcıdır - ve umarım 2020'de on katı olacaktır-. Sosyalistlerin çalışma yürütmesi için acayip kaçabilen pozisyonları unutmamalıyız. Kristy Cooper; Ypsilanti’de bir kütüphane mütevellisi, bunlardan biri mesela. Neoliberalizme karşı mücadelede her görev önemlidir, bu anlamda kütüphanenin yönetim kurulunda olmak bile. Britanya’da kütüphane kapatmaları, tasarruf çağının hüzünlü bir yönü. Fikirlerini mümkün olan her yere yayabilen sağdan ders öğrenmeye ihtiyacımız var.

Saat tık tık ilerliyor: 2020 düşündüğümüzden daha yakın, ve birçok eyalette saçma bir şekilde seçmen kayıtları için erken son başvuru tarihleri var. 2020 seçimlerine mümkün olduğunca dayanarak sosyalist temsiliyeti sağlama almak için demokrat sosyalistlerin gelişen planlarıyla birlikte 2019, büyük bir seçmen kaydı kampanyasına ihtiyaç duyuyor. Sayılar var: Halk fikirlerimizi sempatik buluyor ve birçok genç insan sosyalizme olumlu bakıyor. Ülke çapında demokrat sosyalist bir başkanlık ve daha sol eğilimli bir hükümet olabilir - doğrusu, ihtiyacımız olan şey büyük ve acil bir iklim değişikliği zorunluluğu-.

Eğer sosyalistler yarışırsa, kazanabilirler. Ancak önce yarışmaları lazım.

Nathan J. Robinson

Çeviri: Özden Öz